Πώς θα μάθετε στο παιδί να βάζει νέους στόχους

Η νέα χρονιά που έρχεται είναι μια ευκαιρία να θέσουμε νέους στόχους και να κάνουμε αλλαγές στο πρόγραμμά μας. Αν δεν θέλουμε να εξαιρέσουμε τα παιδιά από αυτό, πώς θα το μάθουμε να βάζει στόχους, ειδικά από 5 ετών και πάνω που συνειδητοποιούν περισσότερο την έννοια της δέσμευσης;

Αρχικά ας ξεκινήσουμε σαν να πρόκειται για παιχνίδι βοηθώντας τα να φτιάξουν μια λίστα με το τι θα ήθελαν να αλλάξουν αλλά και τι καινούργιο θα ήθελαν να κάνουν. Θυμηθείτε ότι όσο περισσότερες αποφάσεις πάρουν μόνα τους, τόσο πιθανότερο είναι να τις τηρήσουν.

Βοηθήστε το να ακολουθεί τις αποφάσεις με συνέπεια. Φυσικά δεν μιλάμε για βαρύγδουπες αποφάσεις, όμως το να αναλαμβάνουν τα παιδιά ευθύνες είναι σημαντικό για την ανάπτυξή τους, ακόμα και αν πρόκειται για το πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό. Έτσι σημαντικό είναι να το βοηθάτε να διατηρεί με συνέπεια τις αποφάσεις που παίρνει και να το ενθαρρύνετε να προσθέτει στη λίστα πράγματα που μπορεί να φέρει εις πέρας.

Φροντίστε να βάλετε όρια, ώστε να μην πέφτει στον πειρασμό να μην τηρεί αυτά που υποσχέθηκε, ειδικά αν το φροντίζει η γιαγιά και ο παππούς ή αν λείπετε από το σπίτι.