Σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας προχωράει η Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Τίτλος του «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία», ενώ σύνθημά του «Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή».

Ο κύριος πυλώνας του, που αποτελεί και τον πυρήνα του έργου, είναι η Ηλεκτρονική Διαδικτυακή Εφαρμογή, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά πανελλαδικά και στοχεύει στην ηλεκτρονική καταγραφή όλων των παιδιών και εφήβων, αλλά και στην καθοδήγηση των παιδιάτρων και γενικών γιατρών, σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους υπερβαίνει το 30% και είναι υψηλότερο από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με 600.000 παιδιά και εφήβους να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

«Η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής αυτής εφαρμογής διαφοροποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα από όλα τα άλλα προγράμματα που στοχεύουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιστημονική υπεύθυνη του έργου Ευαγγελία Χαρμανδάρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το έργο, το οποίο, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, (ΕΣΠΑ 2007-2013), στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης παρέμβασης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τόσο τις δομές του υπάρχοντος δημοσίου συστήματος υγείας όσο και όλους τους εμπλεκόμενους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Στόχοι του έργου, όπως αναφέρει η κ. Χαρμανδάρη είναι:

  • να καταγράψει τα ανθρωπομετρικά δεδομένα σε παιδιά και εφήβους που προσέρχονται σε παιδιάτρους ή γενικούς γιατρούς
  • να καθοδηγήσει με σαφήνεια τους επιστήμονες υγείας σχετικά με το πώς θα διακινήσουν ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί
  • να συντονίσει τους φορείς που εμπλέκονται στην υγεία του παιδιού σχετικά με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
  • να ενημερώσει επιστήμονες υγείας και γονείς, καθώς και όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Όπως εξηγεί η κ. Χαρμανδάρη, με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, προχωράμε στην ανάπτυξη Ηλεκτρονικής Καρτέλας ασθενούς (HKA), καθώς και στην ανάπτυξη Θεραπευτικού Αλγορίθμου. Η εφαρμογή, στην οποία πρόσβαση θα έχουν οι παιδίατροι και γενικοί γιατροί, διασφαλίζει ασφαλή διαδικτυακή σύνδεση και κρυπτογράφηση των δεδομένων.

“Η παχυσαρκία στην παιδική και εφηβική ηλικία”, τονίζει η Ευαγγελία Χαρμανδάρη, “έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα. Οδηγεί σε παχυσαρκία κατά την ενήλικη ζωή και οι επιπλοκές της περιλαμβάνουν καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαταραχές του ενδοθηλίου, ινσουλινοαντοχή και διαβήτη τύπου 2. Εκτός από την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα κατά την ενήλικη ζωή, η παχυσαρκία ευθύνεται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας”.

Ενδεικτικά, το κόστος νοσηλείας λόγω επιπλοκών της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 80 δισεκατομμύρια δολ. το 2000 σε 150 δισ. το 2010. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το αντίστοιχο κόστος είναι τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο.

«Eίναι απόλυτα αναγκαίο να δοθεί έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών της χώρας μας κατά την ενήλικη ζωή, καθώς και στην ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους λόγω των επιπλοκών της παχυσαρκίας», υπογραμμίζει η κ. Χαρμανδάρη.

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας