Γιατί το παιδί μου τρομάζει εύκολα; – Τι να κάνετε

Τι μπορείτε να κάνετε αν το μικρό σας τρομάζει εύκολα, διστάζει να κάνει μια δραστηριότητα αν δεν την έχει ξανακάνει, φοβάται τα ζώα ή τους δυνατούς ήχους; Δείτε πώς θα διαχειριστείτε τις φοβίες του.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Κατερίνα Θεοδωρίδου, όπως αναφέρει το imommy.gr, οι παρακάτω λύσεις θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε τον φόβο του:

– Αρχικά χρειάζεται να σεβαστείτε τα συναισθήματα και τις φοβίες του παιδιού. Μην το καταπιέζετε να κάνει κάτι για το οποίο δεν είναι έτοιμος.

– Σε αυτή την ηλικία τα παιδάκια παρουσιάζουν διάφορες φοβίες που για τους μεγάλους μοιάζουν παράλογες, αλλά για τα μικρά είναι φυσιολογικές. Είναι μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης του παιδιού.

– Μην πανικοβάλλεστε και μη μεγαλοποιείτε τους φόβους του δίνοντας υπερβολική προσοχή σε αυτούς.

– Προστατεύστε το δίνοντας όμως λογική εξήγηση στους φόβους του. Μην το πιέζετε να τους αντιμετωπίσει γιατί το αποτέλεσμα θα είναι το ακριβώς αντίθετο.

– Είναι σημαντικό το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, θάρρος, αυτάρκεια και αυτονομία και μπορείτε να το βοηθήσετε κρατώντας μια ισορροπημένη στάση, ούτε υπερπροστατευτική ούτε καταπιεστική.