Γιατί μια έγκυος δεν πρέπει να κοιμάται ανάσκελα

Βρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους δεν πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα, γιατί αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν νεκρό μωρό. Η ιδανική στάση πάντως είναι ο ύπνος στο πλάι.

Η νέα μελέτη, με την ονομασία MiNESS, είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα και επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα μικρότερων ερευνών που είχαν γίνει στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλεξάντερ Χίζελ του Νοσοκομείου St. Mary του Μάντσεστερ, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 1.000 γυναίκες, από τις οποίες 291 γέννησαν νεκρό παιδί.

Διαπιστώθηκε ότι η πλάγια θέση στην οποία μια γυναίκα αποκοιμιέται στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, παίζει ρόλο στη γέννηση ενός υγιούς μωρού. Δεν έχει τόση σημασία αν μια γυναίκα ξυπνά ανάσκελα, αλλά το πώς κοιμήθηκε.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι περίπου μία στις 225 κυήσεις καταλήγει στη γέννηση νεκρού μωρού και εκτίμησαν ότι αν οι έγκυες κοιμούνταν πάντα στο πλευρό, αρκετά μωρά θα σώζονταν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, για να καταφέρει μια γυναίκα να κοιμάται στο πλευρό της, μπορεί να βάζει ένα ή περισσότερα μαξιλάρια στην πλάτη της, ενώ τόνισαν ότι δεν έχει σημασία αν κοιμάται στο αριστερό ή στο δεξί πλευρό της.

Οι γυναικολόγοι δεν είναι βέβαιοι γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος γέννησης νεκρού μωρού, αν η έγκυος κοιμάται ανάσκελα. Ίσως οφείλεται στο ότι, σε αυτή την περίπτωση, το συνδυασμένο βάρος του μωρού και της μήτρας πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία, περιορίζοντας την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου προς το έμβρυο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο βρετανικό περιοδικό μαιευτικής και γυναικολογίας «British Journal of Obstetrics & Gynaecology».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)