Έρευνα συνδέει τα αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη με αυτισμό στο παιδί

  • Νέα έρευνα συνδέει τη χρήση αντικαταθλιπτικών στην εγκυμοσύνη με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού στο παιδί
  • Άλλες έρευνες, όμως, διαψεύδουν το συμπέρασμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αβεβαιότητα για το τι ισχύει τελικά

H χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων λίγο πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο να γεννηθεί το παιδί με αυτισμό, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Μπισέτρ και του Πανεπιστημίου Paris-Saclay.

Όμως οι επιστήμονες δεν προτείνουν στις εγκυμονούσες να διακόψουν τα αντικαταθλιπτικά αφού τα συμπεράσματα της μελέτης αφενός έχουν έναν βαθμό αβεβαιότητας, αφετέρου η διακοπή τους μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Η νέα μελέτη (μετα-ανάλυση), με επικεφαλής τη δρα Φλοράνς Γκρεσιέ, αξιολόγησε τα ευρήματα έξι ερευνών που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 118.000 άτομα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά είναι 81% πιθανότερο να διαγνωσθούν με αυτισμό, αν είχαν εκτεθεί σε αντικαταθλιπτικά, όσο βρίσκονταν στη μήτρα κατά την εγκυμοσύνη.

Άλλες μελέτες όμως που αφορούσαν πάνω από 772.000 παιδιά, δεν έδειξαν να υπάρχει σχέση ανάμεσα στα αντικαταθλιπτικά κατά την εγκυμοσύνη και στον αυτισμό. Αυτό δημιουργεί αμφιβολίες για το τι ακριβώς συμβαίνει τελικά.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής «JAMA Pediatrics».