Ένα συχνό μαθησιακό φαινόμενο που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά αλλά και τους γονείς τους είναι η δυσλεξία. Αρχικά να πούμε πως η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία, κατά την οποία καθυστερεί ή εμποδίζεται η εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης από παιδιά που έχουν όλες τις ικανότητες και δυνατότητες για τις εργασίες αυτές. Είναι δηλαδή παιδιά με κανονική ή και ανώτερη νοημοσύνη, χωρίς προβλήματα στην όραση ή στην ακοή.

Ο δυσλεξικός μαθητής συνήθως: Έχει μέση μέχρι και πολύ υψηλή νοημοσύνη, που χαρακτηρίζει όλες τις πλευρές της καθημερινής του ζωής. Πολλές φορές είναι το παρεξηγημένο παιδί το οποίο χαρακτηρίζεται ως τεμπέλικο, ανυπάκουο, αδιάφορο για σχολική μάθηση και ίσως ως «επαναστάτης» της τάξης. Σύμφωνα πάντα με την συμπεριφορά του είναι πολύ πιο έξυπνο απ’ότι φανερώνει η επίδοση του στην ανάγνωση, τη γραφή και μερικές φορές την αριθμητική.

Ενδείξεις της δυσλεξίας

Αντιστροφές γραμμάτων – αριθμών (ε αντί για 3).

Αντιμεταθέσεις ή παραλείψεις ή προσθήκες γραμμάτων (ή συλλαβών) στην ίδια λέξη (λομηι ή λο ή μηλολο αντί για μήλο).

Καθρεπτική ανάγνωση ή γραφή (εμ αντί με).

Αντικαταστάσεις λέξεων με άλλες παρεμφερούς σημασίας (διαβάζουν ή γράφουν κοντός αντί για χαμηλός).

Επιπλέον, τα δυσλεκτικά παιδιά δυσκολεύονται να μάθουν πίνακες, σειρές ονομάτων (π. χ. ημέρες της εβδομάδας, μήνες του χρόνου) καθώς επίσης δυσκολεύονται να αντιγράψουν από τον πίνακα ή από σημειώσεις.

Πώς να αντιμετωπίσουμε τη δυσλεξία: Πολλές φορές η δυσλεξία είναι σύνθετη και περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές μεθόδους που γίνονται πάντα με παράλληλη ψυχολογική υποστήριξη του δυσλεξικού παιδιού και της οικογένειας του. Επίσης χρειάζεται ειδικό εκπαιδευτικό υλικό (ειδικά βιβλία) αλλά και εκπαίδευση σε Η/Υ. Ακόμα στους τρόπους αντιμετώπισης ανήκουν και μέθοδοι με ακουστικά μέσα όπως π.χ μαγνητόφωνα. Οι εκπαιδευτικές αυτές μέθοδοι υποστηρίζεται από μερικούς ότι βελτιώνουν τις ικανότητες των δυσλεξικών, η αποτελεσματικότητα τους όμως δεν είναι σίγουρη αφού η δυσλεξία είναι μια νευρολογική πάθηση που δεν θεραπεύεται, δηλαδή το δυσλεξικό παιδί θα εξελιχθεί σε δυσλεξικό ενήλικα.

Τα ειδικά τεστ: Τέλος υπάρχουν κάποια ειδικά τεστ τα οποία εξετάζουν όλο το διανοητικό προφίλ του παιδιού. Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι να βοηθήσουν το παιδί τους όσο γίνεται πιο γρήγορα και όχι όταν θα είναι πολύ αργά.

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας