Από πολύ μικρή ηλικία – ήδη από τα 6 έτη – έρχονται σε επαφή με το ίντερνετ και τα social media τα παιδιά στην Ελλάδα, ενώ η πλειοψηφία των μαθητών της πέμπτης και έκτης δημοτικού έχουν λογαριασμό σε τουλάχιστον μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», που έγινε το 2015 σε σχολεία της Αττικής με τη συμμετοχή 655 μαθητών της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, εκ των οποίων το 54,3% ήταν αγόρια.

Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσίασε η επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Άρτεμις Τσίτσικα σε διάλεξη με θέμα «Τεχνολογία και Συμπεριφορές Υψηλού Κινδύνου – Εθισμός στο Διαδίκτυο».

Μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

  • τα παιδιά είχαν την πρώτη τους επαφή με το διαδίκτυο στην ηλικία των 6,2 χρόνων
  • ένα στα δυο (51,2%) είναι μέλος τουλάχιστον μιας σελίδας κοινωνικής δικτύωσης με ψευδή στοιχεία
  • χρησιμοποιούν 2 ώρες σε κανονική σχολική μέρα το Facebook
  • το 20% των παιδιών χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο
  • το 22% των παιδιών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο καθημερινά στο υπνοδωμάτιο τους
  • το 39% χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο για επικοινωνία και κοινωνική δικτύωση
  • το 8,5% χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο για μελέτη στο σπίτι
  • το 52% των παιδιών ανέφεραν ότι γνωρίζουν περισσότερα από τους γονείς τους σχετικά με την τεχνολογία.

Όπως ανέφερε η κ. Τσίτσικα, «η τεχνολογία προσφέρει στους νέους απεριόριστες δυνατότητες εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, καθώς μέσα από την ενασχόληση τους με το διαδίκτυο αναπτύσσουν εγκεφαλικές συνάψεις, βελτιώνουν τα αντανακλαστικά, αποκτούν γρήγορη σκέψη, κάνουν διαχείριση πληροφορίας, εκμάθηση αγγλικής γλώσσας, επαγγελματικό προφίλ και ανάδειξη δυνατοτήτων».

Ωστόσο επεσήμανε ότι «όπως στον φυσικό κόσμο, κίνδυνοι προκύπτουν και στο διαδίκτυο. Με δεδομένη την ευαλωτότητα των ανηλίκων στην υπερβολή, τον πειραματισμό και την έλλειψη διαδικασίας «φιλτραρίσματος» των ερεθισμάτων, παιδιά και έφηβοι χρειάζονται οδηγίες χρήσης και πλοήγησης στο καταπληκτικό αυτό εργαλείο που λέγεται διαδίκτυο, προκειμένου να μην υπάρξουν ακραίες συμπεριφορές (εθισμός). Εάν χαθεί η προσωπική επαφή, υπάρχει το ενδεχόμενο να λείψει η εμπειρία στην ερμηνεία της ανθρώπινης επικοινωνίας, της γλώσσας του σώματος, των εκφράσεων του προσώπου κ.λπ.. Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της ενασχόλησης με το διαδίκτυο και τις διαδικτυακές επαφές και της προσωπικής επαφής με τους συνανθρώπους μας».

Η ίδια κατέληξε πως «η απώλεια ελέγχου σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου μπορεί προοδευτικά να οδηγήσει σε έκπτωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και απομόνωση, καθώς και παραμέληση σχολικών και άλλων δραστηριοτήτων, ή/και της υγείας».

Στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», που ασχολείται με το πρόβλημα του εθισμού στο διαδίκτυο έχει διαπιστωθεί βελτίωση της εξαρτητικής συμπεριφοράς στο 70% των 500 εφήβων που ζήτησαν βοήθεια το 2011.

Στο πλαίσιο της Μονάδας Εφηβικής Υγείας λειτουργεί η Γραμμή Στήριξης «ΜΕ Υποστηρίζω» 80011 80015 χωρίς χρέωση. Η Γραμμή απευθύνεται σε εφήβους και τις οικογένειές τους παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου, καθώς και στους εκπαιδευτικούς.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας