Κλαίει ασταμάτητα, χωρίς να μπορείτε να καταλάβετε τι έχει. Έχετε κάνει τα πάντα για να το σταματήσετε, από βόλτα με το αυτοκίνητο μέχρι λίκνισμα και από τη χρήση των “λευκών ήχων”, όπως ο απορροφητήρας, μέχρι αγαπημένα μουσικά ακούσματα όμως εκείνο συνεχίζει. Όταν φτάνετε στα όριά σας από το κλάμα χωρίς προφανή λόγο, δεν είναι δύσκολο καθώς έχετε αγκαλιά το μωρό να αρχίσετε να το ταρακουνάτε για να σταματήσει. Κι όμως, αυτή η κίνηση είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία του.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Αφροδίτη Στάθη, διοικητική διευθύντρια της Εταιρείας Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού “Ελίζα”, αφενός το απότομο τράνταγμα του μωρού ή του μικρού παιδιού είναι επικίνδυνο, αφετέρου ο γονιός χρειάζεται υποστήριξη, καθώς όταν αποκτά ένα μωρό βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

“Επιδημιολογικές μελέτες σε άλλες χώρες όχι στη δική μας, έχουν δείξει ότι κάποιοι γονείς πιστεύουν πως τα βρέφη μπορούν να πειθαρχήσουν αν τα κουνήσουν. Για τη δική μας πατρίδα δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, ωστόσο υπάρχουν φορές που γονείς έχουν εξαντλήσει τις εφεδρείες τους σε υπομονή, ειδικά την περίοδο που τα βρέφη κλαίνε γοερά, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, εξαιτίας των κολικών, και μπορεί να χάσουν την υπομονή τους, να πάρουν το βρέφος στα χέρια και να το ταρακουνήσουν δυνατά” εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής, Αλεξάνδρα Σολδάτου.

Η ίδια διευκρινίζει ότι “από το ήπιο κούνημα μπορεί στην αρχή το παιδί να ησυχάζει λίγο και οι γονείς να νομίζουν ότι είναι ένας καλός τρόπος να ηρεμεί το μωρό, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να κάνουν κακό στο παιδί τους. Ωστόσο στη συνέχεια το παιδί μπορεί να γίνει ακόμη πιο ανήσυχο και να κλαίει εντονότερα με αποτέλεσμα πολλές φορές η χρήση της μεθόδου να γίνεται ακόμη πιο άγρια και οι γονείς να ταρακουνούν όλο και εντονότερα το μωρό με δυνητικό αποτέλεσμα το σύνδρομο ταρακουνήματος (shaken – baby syndrome), που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο ή βίαιους τραυματισμούς”.

Κίνδυνοι από το ταρακούνημα

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους του ταρακουνήματος στην υγεία ενός παιδιού το φυλλάδιο της “Ελίζα” επισημαίνει ότι όταν τραντάζεται ένα μωρό, το κεφάλι του πηγαίνει μπρος – πίσω πολύ γρήγορα και με μεγάλη δύναμη. Αυτή η δύναμη προξενεί βλάβες των λεπτών αγγείων στον εγκέφαλο του μωρού που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία ή ακόμη και τύφλωση, σπασμούς, μαθησιακές δυσκολίες, κώφωση ή εγκεφαλική βλάβη. Κάτι τέτοιο, βέβαια δεν συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού παιχνιδιού.

“Έχουμε δει ιατρικά περιστατικά ταρακουνήματος. Δεν είναι τόσο σπάνια. Όταν ήμουν ειδικευόμενη στην παιδιατρική, μεταφέρθηκε ένα βρέφος με σπασμούς. Από τον έλεγχο που έγινε βρέθηκε μια αιμορραγία στον εγκέφαλο και από τις ερωτήσεις που έγιναν, φάνηκε ότι ένας από τους γονείς το είχε ταρακουνήσει” σχολιάζει η κ. Σολδάτου.

Ωστόσο επισημαίνει τις δυσκολίες που υπάρχουν στη διάγνωση τέτοιων περιστατικών καθώς, όπως λέει, το παιδί μπορεί να εμφανιστεί με οποιαδήποτε συμπτωματολογία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το καταλάβει αμέσως ο γιατρός.

Για το λόγο αυτό σχολιάζει ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται για τους γιατρούς, τους βοηθούν ν’ αναγνωρίζουν πιο εύκολα τέτοιου είδους περιστατικά ή να έχουν στο μυαλό τους το ενδεχόμενο πίσω από κάποιο σύμπτωμα να βρίσκεται το ταρακούνημα. “Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί ένα τέτοιο συμβάν, τόσο πιο ήπια είναι τα συμπτώματα και μπορεί μια βλάβη ν’ αντιμετωπιστεί νωρίς, ώστε να είναι αναστρέψιμη” προσθέτει.

Τεχνικές για να ηρεμεί το βρέφος

Η ίδια συνιστά να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον γονιό και στον παιδίατρο, ο οποίος μπορεί να τον πληροφορήσει για τις τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να ησυχάσει το παιδί του όταν κλαίει. Σε αυτές περιλαμβάνονται η επαφή του βρέφους με το δέρμα της μητέρας, ένα επιπλέον τάισμα, μια πιπίλα, ένα ήρεμο κούνημα του μωρού κοντά στο στήθος του γονιού ώστε να αισθάνεται την καρδιά του, ένα τραγούδι ή ένα μασάζ, μια βόλτα με το καρότσι ή το αυτοκίνητο.

“Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η βρεφική ηλικία είναι μια δύσκολη περίοδος στην οποία πρέπει να επιστρατευτούν όλες οι κοινωνικές και άλλες δυνάμεις, όποιοι μπορούν να βοηθήσουν αν όχι στη φροντίδα του μωρού, τότε στη φροντίδα όλης της οικογένειας, ώστε η δυσκολία να μην είναι ανυπέρβλητη. Και η πολιτεία μπορεί να βοηθήσει μέσω της ύπαρξης βρεφονηπιακών σταθμών, της υιοθέτησης μέτρων όπως οι γονικές άδειες, και τη λήψη μέτρων για την υποστήριξη και την ενθάρρυνση των γονιών” τονίζει.

Από την πλευρά της η κ. Στάθη υπογραμμίζει και το ρόλο των μαιών στην ενημέρωση των γονιών ενώ γνωστοποιεί ότι μέσω της Εταιρείας Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού προσφέρεται η σχετική πληροφόρηση και στην αγγλική γλώσσα. Παράλληλα υπάρχει πρόθεση για τη μετάφραση του φυλλαδίου και σε άλλες γλώσσες όπως τα αλβανικά και τα αραβικά.

Την ίδια ώρα η “Ελίζα” υπενθυμίζει ότι οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια καλώντας τις τηλεφωνικές γραμμές “Μαζί για το παιδί” στο 11525, Χαμόγελο του Παιδιού στο 1056, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Κ.Β.) S.O.S. Στο 197 και Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας στο 1107.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας