Ζημιές 10,3 εκατ. ευρώ εμφανίζει για το 2015 ο όμιλος ΕΛΤΑ, με τον κύκλο εργασιών να ανήλθε σε ενοποιημένο επίπεδο στο ποσό των 364,4 εκατ. ευρώ, έναντι 394,26 εκατ. ευρώ του αναμορφωμένου 2014, παρουσιάζοντας μείωση 7,6%.

Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας ανήλθε σε 337 εκατ. ευρώ, έναντι 370 εκατ. ευρώ του αναμορφωμένου 2014, μειωμένος κατά 8,9%.

Σε επίπεδο τελικού οικονομικού αποτελέσματος, οι ζημιές μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στα 10,3 εκατ. ευρώ για τον όμιλο, έναντι κερδών 3,2 εκατ. ευρώ το 2014 και 12,4 εκατ. ευρώγια τη μητρική εταιρεία, έναντι κερδών 1,2 εκατ. ευρώ το 2014.

Πάντως, τόσο ο όμιλος, όσο και η μητρική εταιρεία παρουσιάζουν κέρδη προ φόρων, τα οποία για τον όμιλο έφτασαν, το 2015, τα 5,470 εκατ. ευρώ και της μητρικής τα 3,01 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις η ρευστότητα των Ελληνικών Ταχυδρομείων πλήττεται, τόσο από το μακροοικονομικό περιβάλλον και τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, όσο και από μια σειρά παραγόντων, όπως:

– η αρνητική πορεία του οικονομικού αποτελέσματος της επιχείρησης (εξαιρουμένης της θετικής επίδρασης της καθολικής υπηρεσίας),
– η καθυστέρηση είσπραξης του εσόδου από την αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας,
– οι υψηλές οφειλές του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων,
– οι εγγυητικές επιστολές που εκδίδονται για τη συμμετοχή της επιχείρησης σε διάφορους διαγωνισμούς,
– η απόδοση των x+1 εισπράξεων ταχυπληρωμής πριν τα χρήματα κατατεθούν σε λογαριασμούς των ΕΛΤΑ και η αύξηση του χρόνου πίστωσης (μέσω και σχετικών συμβάσεων) στους πελάτες.

Οι ανωτέρω παράγοντες επιτείνουν την οικονομική στενότητα της επιχείρησης, με συνέπεια παρά την αύξηση του ορίου υπερανάληψης των ΕΛΤΑ τον Ιούλιο του 2015, από τον λογαριασμό όψεως στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από 55 εκατ. ευρώ σε 115 εκατ. ευρώ, δείχνει το όριο αυτό να εξαντλείται.

«Η εντεινόμενη ηλεκτρονική υποκατάσταση (για παράδειγμα e-banking, e-statement, e-invoice), καθώς και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση (π.χ. αποκλειστικώς ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων) ασκούν περαιτέρω πιέσεις στα έσοδα των ΕΛΤΑ από την κύρια δραστηριότητά τους, την αλληλογραφία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 70% των εσόδων τους» τονίζεται από την διοίκηση των ΕΛΤΑ. Τέλος, πηγή απώλειας εσόδων για τα ΕΛΤΑ, αποτελεί η μετατόπιση επιστολών εκ μέρους των επιχειρήσεων σε χαμηλότερα κλιμάκια βάρους με κίνητρο την αλλαγή κλίμακας τιμολόγησης και συνεπώς την εξοικονόμηση κόστους», αναφέρεται.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας