Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με Θεσμούς – Στόχος η τεχνική συμφωνία μέχρι το Σάββατο

  • Σε εντατικούς ρυθμούς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις
  • Οι δύο πλευρές θέλουν να έχουν καταλήξει σε τεχνική συμφωνία μέχρι το Σάββατο
  • Χρειαζόμαστε πραγματικά μια συμφωνία στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε ο Πόλ Τόμσεν
  • Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων
  • Το Eurogroup της 21ης Ιουνίου η επόμενη κομβική ημερομηνία

Ξεκινούν σήμερα, Τετάρτη, οι εντατικές διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, με στόχο οι δύο πλευρές να έχουν καταλήξει σε τεχνική συμφωνία μέχρι το Σάββατο.

Χρειαζόμαστε πραγματικά μια συμφωνία στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε άλλωστε χαρακτηριστικά στο CNBC ο Πόλ Τόμσεν. «Ο χρόνος τελειώνει αλλά αν υπάρξει μια συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Μάιο, θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα και για να συμπέσει αυτό με το υπόλοιπο του προγράμματος του ESM», τόνισε.

Παράγοντες μιλούν για καλό κλίμα, ωστόσο, η διαμάχη μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ θα μπορούσε να δημιουργήσει εντάσεις κατά τη διάρκεια των κρίσιμων επόμενων ημερών.

Να σημειωθεί πως στις χθεσινές επαφές των τεχνικών κλιμακίων βρέθηκε κοινό έδαφος στα ζητήματα των τραπεζών και στα εργασιακά, ωστόσο καταδείχθηκε πως στα θέματα της δημόσιας διοίκησης έχουν υπάρξει μεγάλες καθυστερήσεις που δύσκολα θα καλυφθούν έως τα τέλη Ιουνίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων

Οι επαφές μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ξεκίνησαν, με πρώτα θέματα τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια (11.00).

Θα ακολουθήσουν η επισκόπηση (12.00) και τα θέματα της δημόσιας διοίκησης (15.30).

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες, το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) συντάσσεται ήδη από τα τεχνικά κλιμάκια. Ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εξελίσσονται θετικά και «δείχνουν διάθεση για επίλυση των διαφορών», θεωρώντας ότι αυτό είναι καλό σημάδι για την επίτευξη staff level agreement έως το Eurogroup στις 24 Μαΐου, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Το Eurogroup της 21ης Ιουνίου η επόμενη κομβική ημερομηνία

Η επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 21η Ιουνίου, όπου και θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup καθώς, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των 88 προαπαιτούμενων της δ’ αξιολόγησης (εάν απομένουν ένα ή δύο που είναι χρονοβόρα δεν θεωρείται πρόβλημα, όπως έγινε με την γ’ αξιολόγηση) και ταυτόχρονα επιδιώκεται να κλείσει η συμφωνία τόσο για το χρέος όσο και για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.