Ξεκινά ο «Μεγάλος Αδελφός» της εφορίας – Έλεγχοι εξπρές κατά της φοροδιαφυγής

  • Επίσημη πρεμιέρα για το καταθεσιολόγιο – Διασταύρωση καταθέσεων με φορολογικές δηλώσεις
  • Στόχος η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
  • Αποφεύγονται τα λάθη και η ταλαιπωρία

Επίσημη πρεμιέρα σήμερα για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων που υπόσχεται ελέγχους εξπρές και αποκάλυψη εστιών φοροδιαφυγής.

Η πρεμιέρα θα γίνει σήμερα, Πέμπτη, στις 2 το μεσημέρι με συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, για το νέο σύστημα διασταυρώσεων καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων.

Το αποκαλούμενο καταθεσιολόγιο θα αντικαταστήσει τα φυσικά πρόσωπα ελεγκτές με ηλεκτρονικές διαδικασίες.

Με το νέο λογισμικό που θέτει σε εφαρμογή το ΥΠΟΙΚ υπάρχουν ηλεκτρονικές διαδικασίες, με τις οποίες εξασφαλίζεται ότι θα υπολογίζονται μόνο οι πρωτογενείς καταθέσεις και θα αποφεύγονται έτσι τα λάθη, η ταλαιπωρία των ελεγχόμενων και η υπερφόρτωση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών με προσφυγές αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων του ελέγχου.

Μεγάλο πλεονέκτημα η ταχύτητα

Το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του νέου συστήματος είναι η ταχύτητα. Οι έλεγχοι θα ολοκληρώνεται μέσα σε μερικές ώρες αντί για εβδομάδες ή και μήνες που χρειάζονται σήμερα.

Η σημερινή επίσημη ανακοίνωση του νέου συστήματος σχετίζεται και με την εισπρακτική προσπάθεια που κάνει το ΥΠΟΙΚ προκειμένου να πιέσει φορολογούμενους που απειλούνται με έλεγχο να προσέλθουν στην εφορία και να ενταχθούν στη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων.

Η πρώτη φάση της ρύθμισης με τον χαμηλό συντελεστή προσαύξησης του φόρου που αναλογεί στα κεφάλαια που δηλώνονται (8%) λήγει αύριο και αρχίζει στη συνέχεια να τρέχει η δεύτερη και τελευταία περίοδος έως τις 31 Μαΐου.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, Καθημερινή