Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν χρησιμοποίησε σήμερα την ετήσια ομιλία του για τον προϋπολογισμό για να απευθύνει μια έκκληση στη χώρα να μην ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο όλη τη σκληρή δουλειά που έχουν κάνει οι Βρετανοί για να καταστήσουν και πάλι ισχυρή τη χώρα μας», δήλωσε στο κοινοβούλιο.
Ως επιχείρημα, ο Όσμπορν επικαλέστηκε και την ανεξάρτητη υπηρεσία δημοσιονομικής ευθύνης OBR, που συντάσσει τις οικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η OBR θεωρεί ότι «μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης στο επικείμενο δημοψήφισμα θα μπορούσε να επιφέρει μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας αναφορικά με τους ακριβείς όρους της μελλοντικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ». «Αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη δραστηριότητα μέσω των επιχειρήσεων και την καταναλωτική εμπιστοσύνη και ίσως προκαλέσει μεγαλύτερη αστάθεια στις χρηματοοικονομικές και όχι μόνο αγορές».

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα μειώσει τους φόρους για τις εταιρίες ενέργειας που αντλούν πετρέλαιο από τη Βόρεια Θάλασσα, προκειμένου να στηρίξει έναν κλάδο που υφίσταται πλήγμα από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου.
«Σήμερα μειώνω στο ήμισυ το Συμπληρωματικό Τέλος για το πετρέλαιο και το αέριο από το 20% στο 10%. Και ουσιαστικά καταργώ επίσης το Φόρο Εσόδων Πετρελαίου», δήλωσε ο Όσμπορν στην ετήσια ομιλία του για τον προϋπολογισμό.

Μετά την ανακοίνωση των μέτρων, οι μετοχές πετρελαϊκών εταιριών, με πετρελαιοπηγές στη Βόρεια Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των BP, Shell και Cairn Energy, κινήθηκαν ανοδικά.

Σε σχέση με το δημόσιο χρέος, ο Όσμπορν δήλωσε ότι δεν θα πετύχει το στόχο για μείωση του δημόσιου χρέους φέτος, εμμένοντας ωστόσο στα σχέδιά του για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών έως τα τέλη της δεκαετίας.

Ο Όσμπορν, του οποίου οι πιθανότητες να γίνει πρωθυπουργός εξαρτώνται από την πορεία της οικονομίας, ανακοίνωσε επίσης σημαντικά χαμηλότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη, επικαλούμενος την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την αδύναμη εγχώρια παραγωγικότητα.

Η βρετανική οικονομία αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 2% φέτος, συγκριτικά με την πρόβλεψη του Νοεμβρίου για 2,4%, και 2,2% το 2017, από 2,5% που ήταν η εκτίμηση του Νοεμβρίου.

Ο Όσμπορν παραδέχθηκε ότι δεν θα πετύχει το στόχο που έθεσε ο ίδιος, καθώς το δημόσιο χρέος αναμένεται φέτος να αυξηθεί ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Κλείνοντας, δήλωσε ότι τα σχέδιά του συνεχίζουν να προβλέπουν δημοσιονομικό πλεόνασμα έως τα τέλη της δεκαετίας ίσο με το 0,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, παρά τις χαμηλότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας