Βελτιώσεις στις 120 δόσεις και στις μειώσεις ΦΠΑ εξετάζει η κυβέρνηση
  • Το ΥΠΟΙΚ θα προτείνει να αυξηθούν από 18 σε 24 οι δόσεις για τις επιχειρήσεις για την πληρωμή τακτικών φορολογικών υποχρεώσεων και από 30 σε 36 για τις έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις
  • Η δεύτερη παρέμβαση αφορά την τροπολογία για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα συσκευασμένα τρόφιμα
  • Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να μειώσει τον συντελεστή ΦΠΑ και στα ροφήματα (καφές, τσάι, κακάο, χαμομήλι)
  • Τα οινοπνευματώδη ποτά θα παραμείνουν στο βασικό συντελεστή ΦΠΑ του 24%

Βελτιωτικές κινήσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων και στις μειώσεις του ΦΠΑ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, μετά το πλήθος των αιτημάτων μετά από την εξαγγελία της ρύθμισης των 120 δόσεων προς την εφορία μαζί με αυτή για τα ταμεία και τους ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει να προτείνει οι δόσεις για τις επιχειρήσεις από τις 18 που είχαν ανακοινωθεί αρχικά να αυξηθούν 24 για την πληρωμή τακτικών φορολογικών υποχρεώσεων και από 30 σε 36 για τις έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ο αριθμός των δόσεων να φτάσει τις 36 και 48 αντίστοιχα, ωστόσο θα πρέπει να ενημερωθούν και να δώσουν τη συγκατάθεσή τους οι Θεσμοί.

Να σημειωθεί ότι στη συζήτηση των φορέων για το νομοσχέδιο, το Οικονομικό Επιμελητήριο είχε ζητήσει ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις που θα είναι κατ’ ελάχιστο 60 δόσεις αν δεν εξομοιωθούν απολύτως η ρύθμιση για τα νομικά πρόσωπα με αυτή της ρύθμιση των φυσικών προσώπων δηλαδή να υπάρχει και για τις επιχειρήσεις η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών ως τις 120 δόσεις.

Το βασικό επιχείρημα φορέων της αγοράς ήταν ότι με την αρχική μορφή της ρύθμισης δημιουργούνταν ένας άτυπος «φορολογικός ανταγωνισμός» μεταξύ ανταγωνιστικών επιχειρήσεων. Αυτό γιατί ενώ για τις ατομικές επιχειρήσεις η ρύθμιση ήταν μέχρι και 120 δόσεις για αντίστοιχης δυναμικότητας επιχειρήσεις με νομική οντότητα ΕΠΕ ή ΙΚΕ προβλέπονταν μόνο οι 24 ή 36 δόσεις.

Προς χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ τα ροφήματα

Η δεύτερη παρέμβαση που ετοιμάζεται αφορά την τροπολογία για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα συσκευασμένα τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζεται να μειώσει τον συντελεστή ΦΠΑ και στα ροφήματα (καφές, τσάι, κακάο, χαμομήλι) που στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες παρέμειναν προς στιγμή στο συντελεστή του 24%. Εκ των υστέρων κρίθηκε ότι το κόστος θα είναι μηδαμινό και άρα μπορεί να μειωθεί ο ΦΠΑ και στα ροφήματα απαλύνοντας και το επιπλέον κόστος που είχαν επιφορτιστεί και οι εισαγωγείς καφέ από το 2017 με την επιβολή ΕΦΚ.

Ωστόσο, αρμόδια στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι τα οινοπνευματώδη ποτά (τα οποία επιβαρύνονται επίσης με ΕΦΚ) θα παραμείνουν στο βασικό συντελεστή ΦΠΑ του 24%.

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να περάσουν σήμερα κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου.

(Με πληροφορίες από News24/7)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook