Την ίδρυση κοινής εταιρείας με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη της συνεργασίας των δυο πλευρών, πρότεινε σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρίας CMEC, Ζανγκ Τσουν, με την ευκαιρία της υπογραφής συμφώνου στρατηγικής συνεργασίας των δυο εταιρειών που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ.

Ο κ. Τσουν ανακοίνωσε επίσης, ότι στις προθέσεις της εταιρείας είναι η πραγματοποίηση μεγάλης επένδυσης στην Ελλάδα για την κατασκευή μονάδας παραγωγής «Έξυπνων Μετρητών» σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, για την διάθεση τους στην εγχώρια αλλά και τις ξένες αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πιλοτικό πρόγραμμα για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε καταναλωτές ανά την Ελλάδα, ενώ η κοινοτική και εθνική νομοθεσία προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάστασή τους στο σύνολο των καταναλωτών, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την καλύτερη διαχείριση της ζήτησης.

Ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρίας ανακοίνωσε ακόμη ότι σύντομα η CMEC θα ανοίξει γραφείο στην Αθήνα.

Το σύμφωνο που υπεγράφη σήμερα Δευτέρα μεταξύ του κ. Τσουν και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Μανόλη Παναγιωτάκη, προβλέπει τη συνεργασία των δυο εταιρειών για την εξέταση δυνατοτήτων για την από κοινού ανάπτυξη projects στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές και υδροηλεκτρικές μονάδες και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων, καθώς και κάθε άλλου project στο οποίο θα συμφωνήσουν από κοινού η ΔΕΗ και η CMEC.

Στο πλαίσιο της συζήτησης εξετάστηκε επίσης η πορεία υλοποίησης του «Project Μελίτη», δηλαδή η από κοινού κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, και οι δυο πλευρές εξέφρασαν τη βούληση τους για επίσπευση όλων των σχετικών διαδικασιών και συμφώνησαν ότι το project αυτό θα αποτελέσει το «πρότυπο και οδηγό» για τις περαιτέρω συνεργασίες τους.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τσουν υπογράμμισε ότι η προωθούμενη συνεργασία βασίζεται στο ισχυρό brand name που διαθέτει η ΔΕΗ σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, καθώς και ότι η CMEC είναι ανοικτή σε συνεργασίες με ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες – κάτι που θα έχει πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, καλωσόρισε τις προτάσεις της κινεζικής εταιρείας, τονίζοντας ότι μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην περαιτέρω συνεργασία των δύο εταιρειών, και ότι σε μια φάση ραγδαίων αλλαγών και ανακατατάξεων στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, συμβαδίζουν με τους στόχους της ΔΕΗ. Υπογράμμισε τέλος, ότι η μέχρι τώρα ειλικρινής συνεργασία και αλληλοκατανόηση στο φόντο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κίνα, αποτελεί πολύ θετική παρακαταθήκη και εγγύηση για το μέλλον της συνεργασίας των δύο εταιρειών.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας