«Τεράστια η πρόοδος της Ελλάδας στον εκσυγχρονισμό φορολογικής διοίκησης και την είσπραξη εσόδων»

Ο διευθυντής του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Πασκάλ Σεν Αμάνς, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι η Ελλάδα σημειώνει τεράστια πρόοδο στον εκσυγχρονισμό της φορολογικής της διοίκησης και την είσπραξη των εσόδων της.

Ο κ. Σεν Αμάνς, που συναντήθηκε με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργο Πιτσιλή, δήλωσε ότι υπάρχουν πλέον τα εργαλεία, προκειμένου οι φορολογικές αρχές στην Ελλάδα και όλον τον κόσμο να μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή. Από την πλευρά του, ο κ. Πιτσιλής μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας τη σταθερή και αυξανόμενη παρουσία της χώρας μας στις επιμέρους εργασίες του Οργανισμού και τη συμβολή της στη διεθνή μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Σεν Αμάνς και του κ Πιτσιλή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Πασκάλ Σεν Αμάνς, διευθυντής του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του ΟΟΣΑ

-Ποιο ήταν το θέμα της σημερινής συνάντησης;

«Η σημερινή συνάντηση αφορούσε την ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών μεταξύ του ΟΟΣΑ και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην Ελλάδα. Γίνεται τεράστια πρόοδος στη χώρα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της συμμόρφωσης, την είσπραξη εσόδων, τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης, σε αλληλεπίδραση με τον υπόλοιπο κόσμο, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Αυτό είναι που συζητήσαμε και ήθελα να εκφράσω τη στήριξή μου στη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτύχει ο Γεώργιος (Πιτσιλής)».

-Τι άλλο πρέπει να γίνει σε ό,τι αφορά την φοροδιαφυγή στην Ελλάδα;

«Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι είχε ένα θέμα συμμόρφωσης, αν και τα πράγματα αλλάζουν, αλλά αυτό είναι διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Ο ΟΟΣΑ εργάζεται στη διεθνή διάσταση (της φοροδιαφυγής), βάζοντας τέλος στο τραπεζικό απόρρητο ούτως ώστε κάποιοι να μην μπορούν πλέον να κρύβονται στην Αυστρία, την Ελβετία ή σε άλλους φορολογικούς παραδείσους. Τώρα υπάρχουν εργαλεία και η φορολογική διοίκηση στην Ελλάδα θα γνωρίζει ποιος κρύβεται πού, προκειμένου να σταματήσουμε αυτές τις πρακτικές. Αλλά αυτό ισχύει και για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, που νομίμως αποφεύγουν να πληρώσουν φόρους. Μέσω διαφόρων σχεδίων στον ΟΟΣΑ, όπως ένα σχέδιο που ονομάζεται BEPS (base erosion and profit shifting-διάβρωση της φορολογικής βάσης και μεταφορά κερδών), έχουμε δώσει τα εργαλεία στις φορολογικές διοικήσεις προκειμένου να σταματήσουν αυτή την αιμορραγία. Αυτό συμβαίνει και η ελληνική φορολογική διοίκηση έχει μεγάλη παρουσία στον ΟΟΣΑ για να σχεδιάσει τις καλύτερες πρακτικές και να είναι σε θέση να εφαρμόσει αυτές τις πρακτικές, προκειμένου κάποιοι να καταλάβουν ότι πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους, αλλά ότι τα μεγάλα “ψάρια”, οι μεγάλοι παίκτες, οι πολυεθνικές ή οι εύποροι ιδιώτες δεν έχουν “ελευθέρας” και θα πληρώσουν επίσης το φόρο που τους αναλογεί».

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσφατα αφαίρεσε οκτώ χώρες από τη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους. Κάποιοι θεωρούν την κίνηση αυτή ως πλήγμα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Ποια είναι η δική σας άποψη;

«Η κατάρτιση μιας λίστας είναι μια δύσκολη άσκηση. Στον ΟΟΣΑ κάναμε μια λίστα, έκανα μια λίστα το 2009, με την Ελβετία και άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Αυτό που έχει σήμερα σημασία είναι ότι οι χώρες πράγματι καταγράφουν πρόοδο, όλες οι χώρες στον κόσμο, και πολεμούμε τους φορολογικούς παραδείσους. Μπορείς να τους βάλεις σε μία λίστα, αλλά το πιο σημαντικό είναι να μπορείς να τους αναγκάσεις να αλλάξουν με το να παρακολουθείς και να αξιολογείς τι κάνουν, αυτό γίνεται σήμερα. Ο Παναμάς, που ήταν σ’ αυτό το τελευταίο προπύργιο, αποφάσισε να αλλάξει, δεν υπάρχει πλέον τραπεζικό απόρρητο στην Ελβετία και στηρίζουμε αυτές τις χώρες προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα αλλάξουν. Η Ελλάδα στηρίζει αυτή την προσπάθεια, να διασφαλίσουμε ότι θα σταματήσουμε το θέμα των φορολογικών παραδείσων. Είναι δύσκολο αλλά γίνεται, έτσι κάποιοι πρέπει να γνωρίζουν και να συνειδητοποιήσουν ότι γίνεται. Υπάρχει πολύ σκεπτικισμός αλλά μπορώ να πω ότι οι πολυεθνικές εταιρίες τώρα πληρώνουν φόρους εκεί όπου δραστηριοποιούνται και το τραπεζικό απόρρητο τελείωσε. Άρα εάν κάποιοι μάς ακούν και πιστεύουν ότι μπορούν να κρατήσουν τους οφσόρ λογαριασμούς τους στην Ελβετία ή αλλού, αυτό τελείωσε, θα εντοπιστούν από τη φορολογική διοίκηση εδώ στην Ελλάδα και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο».

Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

«Είναι πολύ μεγάλη μας χαρά που είχαμε σήμερα μαζί μας τον κ. Πασκάλ Σεντ Αμάνς, διευθυντή του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του ΟΟΣΑ. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί για τα νέα εργαλεία που αναπτύσσονται μέσω του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της διεθνούς φοροδιαφυγής, τα BEPS (base erosion and profit shifting-διάβρωση της φορολογικής βάσης και μεταφορά κερδών) την ανταλλαγή των πληροφοριών αλλά και αυτά που έρχονται και το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα εργαλεία αλλάζοντας και τις πρακτικές μας, βελτιώνοντας τις μεθόδους μας και αξιοποιώντας τη διεθνή συνεργασία, το οποίο είναι βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε αυτό το επίπεδο. Η συνεργασία για εμάς είναι απαραίτητη, επενδύουμε σταθερά σε αυτό, τα τελευταία 2 χρόνια η παρουσία μας είναι σταθερή και έχει αυξηθεί σε όλες τις επιμέρους εργασίες του ΟΟΣΑ. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με την ίδια επιμονή, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από αυτό το δρόμο και εμείς θα βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα μας και θα συμβάλουμε και εμείς σε αυτή τη μάχη η οποία είναι διεθνής».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook