Τελεσίγραφο Τόμσεν στο Βερολίνο για το ελληνικό χρέος – «Λύση σύντομα»

Βέβαιος πως σύντομα θα επέλθει συμφωνία μεταξύ των ΔΝΤ και της Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

Απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ΔΝΤ, στις Βρυξέλλες, για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ο Π. Τόμσεν επανέλαβε ότι τα χρονικά περιθώρια για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ στενεύουν καθώς θα πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με το πρόγραμμα του ESM.

«Αυτό εξαρτάται από την εύρεση συμφωνίας στο θέμα του χρέους», ανέφερε ο Πολ Τόμσεν, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη γιατί υπάρχουν ακόμα «κάποια ανοιχτά ζητήματα». «Ελπίζω ότι οι λύσεις θα βρεθούν σύντομα», κατέληξε ο Π. Τόμσεν.

Τόμσεν στο CNBC: Το ΔΝΤ χρειάζεται συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup, ώστε το πρόγραμμά του να συμπέσει με το υπόλοιπο του ESM

Παράλληλα, ο Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC, δήλωσε πως το ΔΝΤ χρειάζεται συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

«Χρειαζόμαστε πραγματικά μία συμφωνία στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα», είπε ο Τόμσεν. «Ο χρόνος τελειώνει, αλλά αν υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο του Eurogroup του Μαΐου, θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα και να συμπέσει αυτό με το υπόλοιπο του προγράμματος του ESM (του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας)», προσέθεσε.

«Υπάρχει μία σημαντική μείωση των διαφορών τους τελευταίους μήνες, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη μεσοπρόσθεσμα», δήλωσε ο Τόμσεν αναφερόμενος στις συζητήσεις για το θέμα του ελληνικού χρέους.

«Αναγνωρίζοντας ότι αυτός είναι ένας τομέας που υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα, συζητούμε έναν μηχανισμό για παροχή μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους στην περίπτωση που η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη από αυτή που περιμένουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας», προσέθεσε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)