Ένα από τα πιο βασικό κρατικά εργαλεία που υπέστησαν τη μεγαλύτερη… μνημονιακή φθορά ήταν και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο τα τελευταία χρόνια μόνο “πρόγραμμα” δεν ήταν, πόσο δε μάλλον “επενδύσεων”. Ωστόσο, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας χθες στην ημερίδα για τους 15 μήνες έργου της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, έκανε γνωστό ότι τα επόμενα χρόνια θα ενισχυθεί ο… κουμπαράς του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι φέτος το ΠΔΕ ενισχύθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε χρόνο οι πόροι του θα αυξάνουν:

  • 1 δισ. ευρώ την περίοδο 2017-2018
  • 1,25 δισ. ευρώ την περίοδο 2019-2020

Ο κ. Χαρίτσης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η κυβέρνηση συνολικά θα κριθεί από την υλοποίηση και εκ του αποτελέσματος. Και ο αρμόδιος υφυπουργός ΕΣΠΑ είναι από εκείνα τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία -πράγματι- έχουν “γράψει” μέχρι σήμερα πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Τι είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Δημόσιες επενδύσεις θεωρούνται όλες οι πάγιες και άϋλες επενδυτικές δραστηριότητες του Δημοσίου, οι οποίες στο πλαίσιο της ακολουθούμενης επενδυτικής και γενικότερα της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής στοχεύουν στην αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Οι Δημόσιες επενδύσεις υλοποιούνται από Βουλή, τα Υπουργεία, τις Περιφέρειες, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις καθώς και από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ) και καλύπτονται οργανωτικά, διοικητικά και χρηματοδοτικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ).

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αποτελεί το σημαντικότερο μέσο άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας και καλείται να συμβάλλει στην περαιτέρω σύγκλιση των περιφερειών, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με στοχευόμενες δράσεις και παρεμβάσεις για την τόνωση της ενεργού ζήτησης, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, την ενίσχυση της απασχόλησης, την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης και τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας.

Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) εντάσσονται ενέργειες και δράσεις, που εγκρίνονται από το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, ύστερα από πρόταση των αρμόδιων φορέων και χρηματοδοτούνται σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι επενδύσεις που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ) και οι δαπάνες τους καλύπτονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων αφορούν τα παρακάτω :

1. Κατασκευές, ανακατασκευές & επεκτάσεις εγκαταστάσεων ή έργων.

2. Προμήθεια μονίμων εξοπλιστικών μέσων & μηχανολογικού εξοπλισμού.

3. Έρευνες και μελέτες που αναφέρονται αποκλειστικά στις παραπάνω περιπτώσεις καθώς και μελέτες, έρευνες εμπειρογνωμοσύνες, που αφορούν στο καλύτερο προγραμματισμό έργων και μελετών που χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ.

4. Όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες των εγκεκριμένων προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), των Προγραμμάτων Εδαφικής Συνεργασίας (Ν.3614/2007) που χρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) καθώς και των Λοιπών Κοινοτικών Προγραμμάτων.

5. Δανειοδοτούμενα έργα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

6. Επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.2515/97, άρθρο 18).

7. Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ανώνυμων εταιρειών του Δημόσιου Τομέα (ΔΕΚΟ).

8. Λοιπές Επενδυτικές δραστηριότητες που εξειδικεύονται με Προεδρικά Διατάγματα ή Υπουργικές Αποφάσεις

(το κείμενο για το ΠΔΕ από τον επίσημο ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων) ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας