Συμφωνία για την προστασία πρώτης κατοικίας μέχρι τη Δευτέρα «βλέπει» η κυβέρνηση – Τα «αγκάθια»

  • Η κυβέρνηση ελπίζει σε συμφωνία το αργότερο μέχρι και τη Δευτέρα, παρά τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση
  • Αναλυτικά οι διαφωνίες στη διαπραγμάτευση
  • Η άφιξη του κ. Ντέκλαν Κοστέλο αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης των εξελίξεων

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχίζει τις διεργασίες, προκειμένου να καταλήξει σε μία λύση σχετικά με τον «διάδοχο» του «νόμου Κατσέλη», μετά τη χθεσινή πολύωρη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Στελέχη του επιτελείου που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, παραλληλίζουν τις χθεσινές συνομιλίες με αυτές της πρώτης αναθεώρησης του νόμου Κατσέλη το 2015, τονίζοντας ότι η συμφωνία ήρθε με υποχώρηση περισσότερο των δανειστών και λιγότερο της ελληνικής πλευράς.

Στη συνέχεια, εκφράζουν την αισιοδοξία ότι η λύση μπορεί και να βρεθεί έστω και στο παρά πέντε, από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια και η προσπάθεια για την μείωση των «κόκκινων» δανείων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η κυβέρνηση ελπίζει σε συμφωνία το αργότερο μέχρι και τη Δευτέρα, παρά τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση. Σε αυτή την περίπτωση, προλαβαίνει να ενημερωθεί και το EuroWorking Group που θα συνεδριάσει αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Με τη θετική εισήγηση της ομάδας εργασίας της Ευρωομάδας είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης των 970 εκ. ευρώ.

Τα «αγκάθια»

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη επιβεβαιώθηκε η πίεση των Θεσμών για την μείωση της λεγόμενης περιμέτρου κάλυψης του νέου καθεστώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται να διαμορφώνεται από τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως τις 230.000 ευρώ (υπάρχει και η πρόταση της ΕΚΤ για μείωση του ορίου στα 200.000) έναντι του ορίου των 250.000 ευρώ που είναι η ελληνική πρόταση.

Στα επιχειρηματικά δάνεια δέχτηκαν να ενταχθούν μεν αλλά καλύπτοντας υποθήκες όχι μεγαλύτερες από 130.000 ευρώ.

Ζήτησαν επίσης να μειωθεί και το ανώτατο όριο οφειλής στην ρύθμιση από τις 130.000 που είχε συμφωνηθεί με τους τραπεζίτες στις 100.000 ευρώ.

Σημαντική μείωση και στο όριο των καταθέσεων όσων μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση από τις 31.000 ευρώ στα 20.000 ή και τις 15.000 ευρώ.

Καταλύτης ο Κοστέλο

Η χθεσινή άφιξη του επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ντέκλαν Κοστέλο, αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης των εξελίξεων, καθώς αναμένεται να μεσολαβήσει για να βρεθεί η μέση λύση. Με δεδομένο ότι και η ΕΕ έχει αντιρρήσεις στο σχέδιο που είναι η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών, το πιο πιθανό είναι να ζητηθούν υποχωρήσεις «στη μέση του δρόμου».

Με μια υποχώρηση της ελληνικής πλευράς, η Επιτροπή μπορεί να χρησιμοποιήσει το καλό χαρτί της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να πείσει κυρίως την ΕΚΤ να υποχωρήσει. Παράλληλα, θα γίνει και η υπενθύμιση προς το ΔΝΤ, ότι όσο νωρίτερα πάρει η Ελλάδα τα 970 εκ. ευρώ τόσο γρηγορότερα θα αποπληρώσει και η Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος του χρέους της προς το Ταμείο.

(news247)


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook