24-10-2019 | 09:12
Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Στριμωγμένη» η ελληνική αγορά καυσίμων - Πότε θα φανούν οι επιπτώσεις στις τιμές

«Στριμωγμένη» η ελληνική αγορά καυσίμων – Πότε θα φανούν οι επιπτώσεις στις τιμές

Κρίσιμη ημέρα για την εξέλιξη των τιμών η Τετάρτη

Ανοδικές τάσεις στις τιμές των καυσίμων αναμένει η ελληνική αγορά σε συνέχεια των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές που προκάλεσαν οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και οι φόβοι για κλιμάκωση των σχέσεων ΗΠΑ – Ιράν και για περαιτέρω αναταράξεις στον εφοδιασμό της διεθνούς αγοράς με αργό.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης παρέμεινε χθες, Δευτέρα σταθερή στο 1,589 ευρώ το λίτρο, όσο ήταν και την περασμένη Παρασκευή. Οι τιμές διυλιστηρίου στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κοντά στο 1 λεπτό το λίτρο, διαφορά η οποία αναμένεται να μετακυλισθεί στις τιμές αντλίας, αλλά κυμαίνεται ωστόσο στις συνήθεις διακυμάνσεις της αγοράς. Σημειώνεται ότι οι τιμές διυλιστηρίου διαμορφώνονται καθημερινά με βάση την εξέλιξη των διεθνών τιμών των προϊόντων (βενζίνη, ντήζελ κλπ) και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου των προηγούμενων 5 ημερών. Συνεπώς αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά θα φανούν τις επόμενες 1 – 2 ημέρες και θα εξαρτηθούν βέβαια από το κατά πόσο οι διεθνείς τιμές θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά ή όχι.

Περαιτέρω η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) εκτιμά με κάθε επιφύλαξη, όπως επισημαίνει, ότι από αύριο Τετάρτη αναμένεται σημαντική αύξηση στις τιμές όλων των καυσίμων και του υγραερίου, εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού ή αποσταθεροποίησης της αγοράς, ενώ υπενθύμισε ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας καυσίμων.

Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ

Λόγω των εξελίξεων, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 3 μ.μ. σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό την προεδρία του υφυπουργού Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά.

Θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, η γενική διευθύντρια Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών διύλισης, του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) και των βενζινοπωλών.

Δύο πιθανές κινήσεις ως απάντηση στο άλμα της τιμής του αργού

Μπροστά στο άλμα της τιμής του πετρελαίου, ποιες δυνατότητες έχουν οι καταναλώτριες ή οι παραγωγοί χώρες για να απορροφήσουν το σοκ; Ουσιαστικά να χρησιμοποιηθούν τα στρατηγικά αποθέματα, μια λύση ύστατης ανάγκης ή να αντληθεί (λίγο) παραπάνω πετρέλαιο.

Τι είναι τα στρατηγικά αποθέματα;

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), του οποίου μέλη είναι κυρίως ευρωπαϊκά και αμερικανικά κράτη, ζητά από τα μέλη του να διατηρούν το ισοδύναμο τουλάχιστον 90 ημερών καθαρών εισαγωγών τους από την προηγούμενη χρονιά, με τις ποσότητες να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κράτους ή το κράτος να έχει εξουσιοδοτήσει για τον σκοπό αυτό ιδιωτικές εταιρίες.

Τον Ιούνιο του 2019, τα γαλλικά αποθέματα ισοδυναμούσαν με 111 ημέρες καθαρών εισαγωγών, σύμφωνα με τον Οργανισμό. Ο IEA ανακοίνωσε χθες ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Σαουδική Αραβία», σημειώνοντας: «Για την ώρα, οι αγορές είναι επαρκώς εφοδιασμένες με μια σειρά εμπορικών αποθεμάτων».

Εκτός του IEA, η Κίνα – πρώτη χώρα στην εισαγωγή αργού και από τις πλέον ενεργοβόρες – κατέχει στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου που ισοδυναμούν με 40-50 ημέρες καθαρών εισαγωγών της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκαν τον Μάρτιο κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Ποιος θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει;

«Έχω εξουσιοδοτήσει τη χρήση πετρελαίου από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου, εάν χρειαστεί, για μια ποσότητα που μένει να καθοριστεί», σημείωσε την Κυριακήr ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ύστερα από την επίθεση που μείωσε κατά το ήμισυ την παραγωγή του αργού της Σαουδικής Αραβίας, του Νο1 εξαγωγού στον κόσμου.

Αποθηκευμένα σε ένα συγκρότημα τεσσάρων υπόγειων μονάδων κατά μήκος των ακτών του Κόλπου στο Τέξας και τη Λουϊζιάνα, τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα ανήλθαν στις 13 Σεπτεμβρίου στα 645 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ενεργειακής πληροφόρησης (EIA). Αυτό ισοδυναμεί περίπου με 275 ημέρες καθαρών εισαγωγών πετρελαίου από τις ΗΠΑ το 2018.

Στο παρελθόν, οι αμερικανοί πρόεδροι προχώρησαν τρεις φορές σε έκτακτη πώληση των στρατηγικών αποθεμάτων: Το 1991, όταν οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις ύστερα από την εισβολή του Ιράκ στου Κουβέιτ, κατά τη διάρκεια του τυφώνα Κατρίνα το 2005 και κατά τη λαϊκή εξέγερση στη Λιβύη το 2011.

Και η Σαουδική Αραβία έχει υποσχεθεί να κινητοποιήσει τα τεράστια αποθέματά της για να αποσοβήσει το σοκ. Το βασίλειο κατέχει «σε αποθέματα σημαντικά επίπεδα αργού και πετρελαϊκών προϊόντων», που ισοδυναμούν με «περίπου 35 ημέρες εξαγωγών της χώρας», ανέφερε σε έκθεσή του ο Αμαρπρέτ Σινγκ, αναλυτής της Barclays.

Θα πρέπει να αναμένουμε μια άμεση προσφυγή σε αυτά τα αποθέματα;

«Έως ότου να διευκρινιστούν οι ζημιές που προκλήθηκαν (στις εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας), είναι δύσκολο να αξιολογηθούν ακριβώς οι πιθανότητες χρήσης» των στρατηγικών αποθεμάτων, ανέφερε ο Μπομπ ΜακΝάλι, επικεφαλής της εταιρίας συμβούλων Rapidan Energy, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ο οίκος Standard and Poor’s ανέφερε σήμερα, Τρίτη ότι θα πρέπει να αναμένουμε μια μείωση κατά 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα της σαουδαραβικής παραγωγής για έναν μήνα. Η χώρα παρήγαγε κατά μέσο όρο 9,77 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο και εξήγαγε κατά μέσο όρο 7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον S&P.

Για την ώρα, «η κυβέρνηση (Τραμπ) θέλει να καθησυχάσει τις αγορές, διαβεβαιώνοντάς τις ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στον IEA είναι έτοιμοι να δράσουν», τόνισε ο ΜακΝάλι.

Ποιος θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή του;

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), στον οποίο το Ριάντ έχει ηγετικό ρόλο, είχε τον Αύγουστο πλεονάζουσα ικανότητα 3,21 εκατ. βαρελιών την ημέρα αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας αυτής (2,27 εκατ. βαρέλια την ημέρα), βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τον IEA.

Ωστόσο, «η επίθεση (του Σαββάτου) θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία των προμηθειών» της Σαουδικής Αραβίας, «που κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας», δήλωσε ο Σινγκ.

Τα άλλα μέλη του οργανισμού με μη χρησιμοποιηθείσα παραγωγική δυνατότητα (κυρίως το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) θα μπορούσαν σίγουρα να προσπαθήσουν να καλύψουν την πιθανή έλλειψη του σαουδαραβικού αργού, αλλά χωρίς εγγυήσεις ότι αυτό θα είναι αρκετό.

Αστάθμητος παράγοντας: Η δυνατότητα ή η προθυμία της Ρωσίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο χώρας εξαγωγής πετρελαίου, να αυξήσει την παραγωγή της. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Μόσχα, που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, και ο Οργανισμός να άρουν τη δέσμευση που ανέλαβαν από κοινού να περιορίσουν την παραγωγή.

Οι ΗΠΑ, η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή αργού, θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τη δική τους παραγωγή, ιδιαίτερα του σχιστολιθικού πετρελαίου. Ωστόσο, αυτή η επιλογή έχει όρια: το πετρέλαιό τους, που είναι κυρίως ελαφρύ, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το βαρύ αργό της Μέσης Ανατολής, ενώ παράλληλα οι υποδομές και τα αμερικανικά λιμάνια είναι ήδη κορεσμένα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μπαίνουν ξανά στην αγορά πάνω από 100.000 «παγωμένα» ακίνητα, λόγω μείωσης του ΦΠΑ

«Πάγωμα» ΦΠΑ στις οικοδομές που κατασκευάστηκαν από το 2006 και μετά, καθώς και συζήτηση για μείωση πλεονασμάτων εντός του 2020, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

Συνάντηση Μητσοτάκη με τραπεζίτες για «Ηρακλή» και τσουχτερές χρεώσεις

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των Τραπεζών θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με σχέδιο «Ηρακλής», που φιλοδοξεί να μειώσει τα κόκκινα δάνεια να είναι...

Συγκλονίζει ο Μελέτης των «Άγριων Μέλισσων»: Πονούσα, δεν μπορούσα να περπατήσω (video)

Ο Γιώργος Γεροντιδάκης ήταν καλεσμένος της εκπομπής «The 2night show» και παραχώρησε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου μία αποκαλυπτική συνέντευξη. Ο «Μελέτης» της σειράς «Άγριες Μέλισσες» αναφέρθηκε...

Στους δρόμους ξανά χιλιάδες πολίτες στη Χιλή παρά τις προεδρικές εξαγγελίες για κοινωνικά μέτρα...

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ξανά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ανισότητες σε πολλές πόλεις της Χιλής και την Τετάρτη (23/10), παρά τις εξαγγελίες του...

Ο καιρός σήμερα: Ξανά ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα – Στους 28 βαθμούς...

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός και την Πέμπτη (24/10), με θερμοκρασίες που θα φτάσουν ως τους 28 βαθμούς Κελσίου. Η ΕΜΥ προβλέπει ηλιοφάνεια σε...

Ξανά στους δρόμους οι εργαζόμενοι κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

Νέα συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη (24/10) στο κέντρο της Αθήνας, ημέρα ψήφισης του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στη Βουλή, από την ΑΔΕΔΥ το ΕΚΑ,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Πέμπτη 24/10

Καλημέρα!Πέμπτη σήμερα και ας μάθουμε τι σχεδιάζουν τα άστρα για κάθε ζώδιο. ΚΡΙΟΣ: Οι συνθήκες που επικρατούν θα σας βοηθήσουν να σταθεροποιήσετε τα επαγγελματικά σχέδια, τις...

Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη – Άνεμοι έως 7 μποφόρ, σε υψηλά επίπεδα η...

Γενικά αίθριος καιρός αναμένεται ο καιρός αύριο, Πέμπτη. Σύμφωνα με την πρόβλεψη καιρού της ΕΜΥ, βόρειοι άνεμοι 5 με 7 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο....

ΣΥΡΙΖΑ: Θα αποπέμψει ο κ. Μητσοτάκης τον Γεωργιάδη;

Στο ερώτημα για την αποπομπή του Άδωνι Γεωργιάδη επανέρχονται πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Αδυνατούμε πλέον να παρακολουθήσουμε τις...

«Άγριες Μέλισσες»: Ο Κυπραίος ενοχοποιεί την Ελένη – Τι θα δούμε στα επόμενα επεισόδια

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα επόµενα επεισόδια της σειράς ΑΝΤ1, «Άγριες Μέλισσες», που έχει καθηλώσει τους τηλεθεατές. Η θεία Ανέτ, θέλοντας να βοηθήσει τον Νικηφόρο...

Τρομοκρατική ενέργεια ισχυρίζεται ότι απέτρεψε η αλβανική αστυνομία

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου η αλβανική αστυνομία ανακοίνωσε πως απέτρεψε υποκινούμενη από την Τεχεράνη τρομοκρατική ενέργεια, που είχε στόχο Ιρανούς αντιφρονούντες οι οποίοι έχουν...

Συνταγματική Αναθεώρηση: Η ΝΔ απέρρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναλογικό εκλογικό σύστημα στους...

Με τη ΝΔ να απορρίπτει τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές στο άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος προς την κατεύθυνση καθιέρωσης αναλογικού εκλογικού...

Πανικός στο Ηράκλειο Κρήτης μετά από ένοπλη ληστεία σε σούπερ μάρκετ

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης, όταν ένας άγνωστος με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του μπήκε σε σούπερ μάρκετ επί...

Νταμπίζας: Με παρουσίασαν σαν… τον Χίτλερ

Ο Νίκος Νταμπίζας μίλησε στους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού στο Κορωπί, άνοιξε διάλογο με κάποιους από αυτούς και με μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία με αρκετά......

Έλληνας ηθοποιός μεταμορφώνεται σε «Τζόκερ» και είναι αγνώριστος (video)

Ο «Τζόκερ» έχει συζητηθεί όσο… κανένας τις τελευταίες ημέρες. Η ταινία συνεχίζει να «σπάει» τα ταμεία στο παγκόσμιο και εγχώριο box office, έχει προκαλέσει πλήθος...

Φωτιά στον οικισμό «Γεννηματάς» στα Άνω Λιόσια (video)

Πυρκαγιά ξέσπασε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Τετάρτης στον οικισμό «Γεννηματά» στα Άνω Λιόσια. Σύμφωνα με τις πρώτες...