Στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής εισάγονται κατά πάσα πιθανότητα σήμερα το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο και εάν όλα κυλήσουν ομαλά η ψήφισή τους θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 10 Μαΐου.

Προκειμένου η κυβέρνηση να αποδείξει στους θεσμούς ότι το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ είναι αξιόπιστο, έκανε την εφαρμογή του εμπροσθοβαρή.

Μέσα στους επόμενους 12 μήνες δηλαδή θα έχει ξεδιπλωθεί όλη η νέα φορολογική νομοθεσία για το εισόδημα η οποία θα πρέπει να αποφέρει περίπου 1,7 δισ. ευρώ, ενώ του χρόνου τέτοιο καιρό θα έχουν γίνει οι περισσότερες αυξήσεις των συντελεστών.

Οι αλλαγές που θα επιφέρουν τα δύο νομοσχέδια, αφορούν περικοπές στο ΕΚΑΣ (από τα 900 εκατ. ευρώ του επιδόματος, μέχρι του χρόνου τέτοιο καιρό θα έχουν εξαφανιστεί τα 569 εκατ.), περικοπές επικουρικών συντάξεων, νέο σύστημα υπολογισμού των κύριων συντάξεων, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, περικοπή μερίσματος των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση αγροτικών εισφορών και περικοπές σε εφάπαξ αγροτών.

Επίσης θα υπάρξουν νέοι φόροι στα καύσιμα και στα ενοίκια, αίρεται η προστασία για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια αντικειμενικής αξίας άνω των 160.000 ευρώ, μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις, διπλασιάζονται οι εισφορές των αγροτών, καταργείται το ΕΚΑΣ και αυξάνεται σημαντικά η φορολογία για όλα τα μικρομεσαία στρώματα.

Ακόμα, η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% αλλά και οι έμμεσοι φόροι αναμένεται να φέρουν στα δημόσια ταμεία περίπου 450 εκατ. ευρώ και 1,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Αναλυτικά το πακέτο μέτρων του 2016-2019

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από την εφαρμογή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το 2016 -2019 προβλέπονται οι ακόλουθες βασικές παρεμβάσεις:

· μείωση 900 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (σ.σ. σταδιακή μείωση των δικαιούχων του). Πιο συγκεκριμένα, η εξοικονόμηση που θα προκύψει ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ το 2016 (18% συνολικής εξοικονόμησης), σε επιπλέον 401 εκατ. ευρώ το 2017 (σ.σ. 44% συνολικής εξοικονόμησης), σε 234 εκατ. ευρώ το 2018 (26%), σε 90 εκατ. ευρώ το 2019 (5,5%) κλπ.
· μείωση 361 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων (με όριο προστασίας τα 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής)
· μείωση 345 εκατ. ευρώ από τη δαπάνη για νέες συντάξεις (δηλ. για τις συντάξεις οι οποίες θα εκδοθούν μετά την δημοσίευση του νέου νόμου με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης)
· μείωση 204 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες των μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου (σ.σ. εκτιμάται γύρω στο 32,5% από φέτος)
· μείωση 187 εκατ. ευρώ από τη μη καταβολή αυξήσεων στους υφιστάμενους συνταξιούχους του Δημοσίου και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)
το 2018
· μείωση 177 εκατ. ευρώ από τη δαπάνη για συντάξεις θανάτου (σ..σ ο επιζών σύζυγος θα δικαιούται σύνταξη θανάτου μόνο εφόσον έχει συμπληρώσει το 55ο έτος του)

· μείωση 127 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες των εφάπαξ (σ.σ. κύκλοι του Υπ. Εργασίας την εκτιμούν γύρω στο 10%)
· μείωση 98 εκατ. ευρώ από τη δαπάνη για συντάξεις του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ λόγω της εφαρμογής ανωτάτου ορίου σύνταξης (σ.σ. 2000 ευρώ για την ατομική σύνταξη και 3000 ευρώ για τις πολλαπλές)
· μείωση 76 εκατ. ευρώ από τη μη καταβολή αυξήσεων στους υφιστάμενους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ λόγω συμψηφισμού των αυξήσεων αυτών με τις αρνητικές προσωπικές διαφορές που θα προκύψουν από τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων το 2019.

· Αύξηση εσόδων κατά 256 εκατ. ευρώ του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης λόγω της ασφαλιστικής εισφοράς 20% για κλάδο σύνταξης (από 1.1.2017)
· Αύξηση εσόδων κατά 365 εκατ. ευρώ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών κατά 365 εκατ. ευρώ από την αύξηση 1% στις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης (από 1.6.2016).

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας