Στάση αναμονής από τις Βρυξέλλες για μέτρα και πλεονάσματα – Θα περιμένουν τη νέα κυβέρνηση

  • «Στον πάγο» οι συζητήσεις για την Ελλάδα ενόψει προεκλογικής περιόδου
  • Η έκθεση για την 3η αξιολόγηση μπορεί να δημοσιεύεται αλλά η Κομισιόν θα περιμένει τη νέα ελληνική κυβέρνηση
  • Διάχυτη η ανησυχία για τα θετικά μέτρα

Κατανοώντας την πόλωση που υπάρχει σε αυτή την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα η Κομισιόν μπορεί να δημοσιεύει την έκθεση της για  3η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία τελεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, όμως τελειωτικές συζητήσεις για τα νέα θετικά μέτρα και τον αντίκτυπο τους στα συμφωνημένα πλεονάσματα θα γίνουν με την νέα ελληνική κυβέρνηση.

Η εν λόγω έκθεση θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την κατάσταση της οικονομίας μετά την εφαρμογή των τελευταίων θετικών μέτρων, στις οποίες περιλαμβάνεται και ένα κενό της τάξης του 1% του ΑΕΠ στην επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και περίπου 2% για το 2020, λόγω της μονιμότητας των μέτρων

Ξεκαθαρίζεται όμως πως αυτές οι εκτιμήσεις βασίζονται στη μέχρι τώρα παρατήρηση και δε λαμβάνουν υπόψη την αυξημένη κατανάλωση. Έτσι μπορούν να αναθεωρηθούν προς τα πάνω, όπως και τα τελευταία χρόνια που η χώρα εμφάνιζε υπερπλεόνασμα.

Παρά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα της περικοπής τους 13ου και τους 14ου μισθού στο δημόσιο, στο κείμενο της έκθεσης θα υπάρχει και η σημείωση για τις υποχρεώσεις που μπορούν α δημιουργήσουν δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά μισθών και συντάξεων.

Παράλληλα, θα επαναλαμβάνονται και οι καθυστερήσεις σε βασικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο το άνοιγμα της αγοράς, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις . Ωστόσο, δεν θα αναφέρει την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, αφού, αφενός, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2019, αλλά και για να μην γίνει ένα από τα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας που ξεκινά τυπικά από σήμερα, επηρεάζοντας τις καταστάσεις είτε προς την μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση .

Στάση αναμονής και από το Euro Working Group

Tο Euroworking Group της Δευτέρας 3 Ιουνίου θα εξετάσει το ζήτημα της Ελλάδας, όμως δε θα λάβει αποφάσεις. Ωστόσο, το ζήτημα της πρόωρης της Ελλάδας για αποπληρωμή των  3,7 δις από τα 9,7 δις του ΔΝΤ θα συζητηθεί αναλυτικά καθώς είχε γίνει η προδιεργασία για αυτό και το Eurogroup της 13ης Ιουνίου ήταν έτοιμο να εξετάσει το θέμα, μαζί με την έκθεση. Τότε η Ελλάδα θα καλούνταν να δώσει εξηγήσεις για το κενό και η Γερμανία και Ολλανδία είχαν προειδοποιήσει ότι θα μπλόκαραν την συζήτηση.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, όμως, κρίθηκε ότι οποιαδήποτε αρνητική κίνηση θα ερμηνεύονταν ως πλήγμα της σημερινής Κυβέρνησης και για τον λόγο αυτό κρίθηκε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να αναβληθεί.

Όμως ο κ. Τσακαλώτος δεν αναμένεται να αποφύγει την κριτική από τα μέλη της Ευρωζώνης.

(Με πληροφορίες από news247.gr)


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook