Σε συνεργασία με τους φορείς της Θεσσαλονίκης και όχι αποσπασματικά ή μονομερώς, φαίνεται ότι θα ληφθούν οι αποφάσεις για την αξιοποίηση των 12 σημαντικών ακινήτων, που έχει υπό τη διαχείρισή του το ΤΑΙΠΕΔ στο νομό, όπως προέκυψε από σημερινές δηλώσεις του προέδρου του Ταμείου, Στέργιου Πιτσιόρλα, στο πλαίσιο εκδήλωσης ανοιχτού διαλόγου με τους φορείς της πόλης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης που διήρκεσε τέσσερις ώρες, κατέθεσαν τις απόψεις τους 18 φορείς, ενώ ο κ. Πιτσιόρλας επισήμανε ότι ένιωσε την ανάγκη να προκαλέσει αυτή τη συζήτηση, γιατί το Ταμείο διαχειρίζεται στην περιοχή πολύ σημαντικά τμήματα δημόσιας περιουσίας, που θα επηρεάσουν το μέλλον της πόλης για δεκαετίες.

«Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε μόνοι μας για αυτά τα θέματα» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν προτίθεται να προωθήσει Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), παρότι έχει αυτή τη δυνατότητα βάσει νομοθεσίας.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε για επίλυση όλων των θεμάτων των δήμων και των περιοχών, που μπορούν να λυθούν άμεσα. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα, που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ στη Θεσσαλονίκη.

Για το λιμάνι

Σε ό,τι αφορά το λιμάνι, ο κ. Πιτσιόρλας, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν παραχωρούνται υποδομές, παρά μόνο πωλείται ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας ΟΛΘ ΑΕ, σημείωσε: «Ως ΤΑΙΠΕΔ θα εφαρμόσουμε διαγωνιστική διαδικασία, που θα υποχρεώνει τον όποιο επενδυτή να κάνει σημαντικές επενδύσεις από την αρχή. Θέλουμε να υπάρξει δέσμευση για σημαντικό ποσό επενδύσεων».

‘Οπως πρόσθεσε, από τα οκτώ σχήματα που είχαν αρχικά εκφράσει ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ, τα πέντε το διατηρούν κι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για προκαταρκτική συζήτηση. «Όλοι τους δέχονται την ιδέα των επενδύσεων» σημείωσε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν ο ιδιώτης θα κληθεί να δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει τις επενδύσεις ύψους 309 εκατ. ευρώ, που προβλέπονται από το master plan του λιμένος, για την περίοδο έως το 2021.

Ο κ. Πιτσιόρλας επιβεβαίωσε ότι οι δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι αναμένεται να κατατεθούν έως το τέλος Ιουλίου και πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του Απριλίου προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί και η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του λιμένος.

Όσον αφορά τα θέματα χρήσεων, τόνισε πως θεωρεί απολύτως λογικό να διατηρήσει ο δήμος τη σχέση του με το λιμάνι. Για αυτό άλλωστε – συμπλήρωσε – οι συμβάσεις παραχώρησης αλλάζουν ώστε να εξαιρεθούν από αυτές, όλα τα κομμάτια των χερσαίων τμημάτων των λιμένων που δεν είναι χρήσιμα για τη λειτουργία τους, αλλά αντίθετα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους δήμους.

Για το αεροδρόμιο “Μακεδονία”

Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, ο κ. Πιτσιόρλας γνωστοποίησε ότι το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την παράδοσή του στη Fraport.

Για την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ

Σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και Αθηνών (ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ), για το οποίο ζητήθηκε από εργαζομένους, επίσημη διαβεβαίωση ότι η διαδικασία δεν πρόκειται να προχωρήσει, ο κ. Πιτσιόρλας ξεκαθάρισε πως «η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ δεν πρόκειται να πωληθούν. Υπάρχει θέμα για ένα μειοψηφικό ποσοστό που θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά δεν τίθεται θέμα μη ελέγχου του δημοσίου επί των δύο εταιρειών».

Για την αγορά Μοδιάνο

Σε σχέση με το ακίνητο της ιστορικής αγοράς του Μοδιάνο, την οποία επίσης διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ (κάτοχος του 43,3% του ακινήτου), ο κ. Πιτσιόρλας επισήμανε ότι το κόστος της αποκατάστασης του ακινήτου ώστε να λειτουργήσει ξανά ως αγορά τροφίμων, υπολογίζεται σε 3,5 εκατ. ευρώ. «Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους ιδιοκτήτες (σ.σ. το ακίνητο ανήκει σε πολλούς μικρούς ιδιοκτήτες και την Ισραηλιτική Κοινότητα), ώστε να συσταθεί εταιρεία στην οποία θα έχουν συμμετοχή όλοι, και να βρεθεί μια λύση» συμπλήρωσε.

Έως το τέλος του 2016 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός της έκτασης του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη από τα θαμμένα πυρομαχικά, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για τη δημιουργία κέντρου logistics στο χώρο, σε συνεργασία με το Ταμείο Διαχείρισης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανάσιος Σχίζας. Η δημιουργία του κέντρου συνδέεται και με τη διαδικασία πώλησης ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Σχίζα, μέχρι τις 31 Μαΐου 2016 πρόκειται να υποβληθούν οι προσφορές για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, ώστε στη συνέχεια τη σκυτάλη να παραλάβουν οι αντίστοιχες υποδομές σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη.

Ειδικά για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου, ο κ. Σχίζας επισήμανε ότι στην έκτασή του, εμβαδού περίπου 600 στρεμμάτων, είναι δυνατόν να ανεγερθούν κτήρια κάλυψης 300.000 τετραγωνικών μέτρων.

Ήδη προχωρούν οι διαδικασίας εκμίσθωσης -για τριετή περίοδο- έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων για τη φιλοξενία του χώρου αποθήκευσης και διανομής σωληνώσεων του Διαδριατικού Αγωγού (ΤAP). «Η έκταση του πρώην στρατοπέδου ήταν χώρος ταφής πυρομαχικών. Ήδη έχουμε καθαρίσει 200 στρέμματα σε βάθος πέντε μέτρων και έχουμε 13.000 ευρήματα (σ.σ. πυρομαχικών). Ο καθαρισμός υπολογίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016 ώστε στη συνέχεια να είμαστε σε θέση να προκηρύξουμε διαγωνισμό για κατασκευή και διαχείριση εμπορευματικού κέντρου», κατέληξε ο κ. Σχίζας.

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΛΑΕ

Στο μεταξύ, η εκδήλωση ανοιχτού διαλόγου παρολίγον να μείνει …κλειστή, εξαιτίας της παράτασης διαμαρτυρίας κατά της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ, που πραγματοποίησαν μέλη της Λαϊκής Ενότητας, έξω από το κτήριο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου όπου πραγματοποιείτο η σύσκεψη.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, οι συγκεντρωμένοι δεν άφηναν τους παρευρισκόμενους να εισέλθουν στον χώρο, με αποτέλεσμα αυτοί να αναζητήσουν εναλλακτική είσοδο για να βρεθούν στην αίθουσα συσκέψεων του ΕΒΕΘ.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας