Σε έκτακτο Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου η απόφαση για τις συντάξεις
  • Οι επικεφαλής του Eurogroup κατέληξαν στην κοινή παραδοχή ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τονίζοντας ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος
  • «Από εκεί και πέρα, μένει η συζήτηση για να καθοριστεί τι θα γίνει με το δημοσιονομικό χώρο», σημείωσαν
  • Ωστόσο, δεν διευκρίνισαν πότε θα υπάρξει απόφαση για το ελληνικό προσχέδιο προϋπολογισμού
  • Το Eurogroup συμφώνησε ότι η Ιταλία θα πρέπει να απαντήσει στην Κομισιόν, αναθεωρώντας τον προϋπολογισμό της, ως τις 13 Νοεμβρίου
  • Οι δηλώσεις των Σεντένο, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ

Σε έκτακτο Eurogroup, που θα διεξαχθεί στις 19 Νοεμβρίου, θα παρθεί η απόφαση για την περικοπή ή μη των συντάξεων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, οι επικεφαλής του Eurogroup κατέληξαν στην κοινή παραδοχή ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τονίζοντας ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. «Από εκεί και πέρα, μένει η συζήτηση για να καθοριστεί τι θα γίνει με το δημοσιονομικό χώρο», σημείωσαν.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισαν πότε θα υπάρξει απόφαση για το ελληνικό προσχέδιο προϋπολογισμού.

«Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συζητούν τώρα τον προϋπολογισμό του 2019. Στη βάση της συζήτησης θα διαπιστώσουμε πόσος είναι ο δημοσιονομικός χώρος. Το ότι η ελληνική οικονομία έχει πιάσει το στόχο του 3,5% δεν είναι υπό αμφισβήτηση. Το θέμα είναι πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός και γι’ αυτό συζητάμε», σημείωσε ο Σεντένο.

«Η Ελλάδα δεν ήταν ανάμεσα στις χώρες που έλαβαν επιστολή και αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχαν ειδικές, συγκεκριμένες παρατηρήσεις από πλευράς Κομισιόν», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του, ο Ρέγκλινγκ παραδέχτηκε ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί, συμπληρώνοντας πάντως ότι είναι «καλό να γίνονται σεβαστές οι προηγούμενες δεσμεύσεις και οι όποιες αλλαγές να συζητιούνται με τους θεσμούς».

H Ιταλία θα πρέπει να απαντήσει στην Κομισιόν, αναθεωρώντας τον προϋπολογισμό της, ως τις 13 Νοεμβρίου

Παράλληλα, το Eurogroup συμφώνησε ότι η Ιταλία θα πρέπει να απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεωρώντας τον προϋπολογισμό της, ως τις 13 Νοεμβρίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σε δήλωσή τους τονίζουν ότι είναι σύμφωνοι με τη γνώμη της Επιτροπής, η οποία απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, λόγω σημαντικών παρεκκλίσεων από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μια ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η έμφαση στην επαρκή μείωση του χρέους και η πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ΣΣΑ.

Αναμένουμε από την Ιταλία και την Επιτροπή να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και από την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ», τονίζουν με δήλωσή τους οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.
Ο Σεντένο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο διάλογος με τις ιταλικές αρχές θα αποδώσει καρπούς και θα πείσει την Ιταλία να υιοθετήσει βιώσιμα δημοσιονομικά στοιχεία.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook