Στα 13,480 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο τον Δεκέμβριο, αλλά σε επίπεδα χαμηλότερα του 2014 (13,768 δισ. ευρώ). Την ίδια στιγμή, ικανοποιητικά κρίνονται τα αποτελέσματα από τους ελέγχους του ΚΕΦΟΜΕΠ στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, κατά τους οποίους οι βεβαιώσεις εσόδων υπερκάλυψαν το στόχο.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Αν προστεθούν και οι παλαιές -πριν το 2015- ληξιπρόθεσμες οφειλές, ύψους 71,533 δισ. ευρώ, ο συνολικός λογαριασμός διαμορφώνεται πλέον σε 85,013 δισ. ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος θεωρείται ότι δεν είναι δυνατόν να εισπραχθεί. Από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο μόνο τα 8,646 δισ. ευρώ κρίνονται εισπράξιμα, αν κρίνει κανείς από το μέγεθος «αποτελεσματικού χρέους». Αυτό προκύπτει, αν από το σύνολο των νέων οφειλών αφαιρεθούν αυτές των πτωχευμένων, των δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά και των ανύπαρκτων ΑΦΜ.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου σημείωσε υπέρβαση στους στόχους βεβαιώσεων, ενώ το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων εκπλήρωσε τους στόχους των ελέγχων, αλλά όχι των βεβαιωθέντων εσόδων.

Το ΚΕΦΟΜΕΠ ολοκλήρωσε τον έλεγχο σε 488 υποθέσεις (οι 102 το Δεκέμβριο) και βεβαίωσε φόρους και πρόστιμα 417,17 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 325 εκατ. ευρώ. Οι τελικές εισπράξεις ανήλθαν σε 63,63 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 77 εκατ. ευρώ.

Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ολοκλήρωσε τον έλεγχο σε 409 υποθέσεις, ενώ οι βεβαιώσεις εσόδων ανήλθαν σε 540,23 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 2,6 δισ. ευρώ. Όσον αφορά, δε, στους μερικούς ελέγχους, οι βεβαιώσεις εσόδων ανήλθαν σε 136,07 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 325 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις ανήλθαν σε 344,61 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 370 εκατ. ευρώ.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας