Πρώτο τετ α τετ κυβέρνησης με Θεσμούς σήμερα – Γεμάτη η ατζέντα της μεταμνημονιακής εποχής
  • Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα έχουν τις πρώτες τους επαφές κυρίως για ανταλλαγή πληροφοριών κι ενημέρωση
  • Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης
  • Ολιγόωρες οι συναντήσεις – Δεν αφορούν πλέον σε διαπραγματεύσεις
  • Αναλυτικά τι θα συζητηθεί

«Πρεμιέρα» για τις επαφές κυβέρνησης και Θεσμών σήμερα, Τετάρτη, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα έχουν τις πρώτες επαφές τους με τους επικεφαλής των κλιμακίων κυρίως για ανταλλαγή πληροφοριών κι ενημέρωση.

Οι συναντήσεις, οι οποίες είναι οι πρώτες στη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας θα πραγματοποιούνται στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στο μικροσκόπιο των Θεσμών έχει μπει ήδη από την πρώτη μέρα της επίσκεψής τους στη χώρα η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η πρόοδος των προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί για τους επόμενους μήνες καθώς και οι εξαγγελίες που πραγματοποίησε ο έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Ολιγόωρες οι συναντήσεις – Δεν αφορούν πλέον σε διαπραγματεύσεις 

Ειδικόυερα, θα υπάρξουν δύο ή τρεις συναντήσεις , μια σήμερα,Τετάρτη, μια την Παρασκευή και εάν χρειαστεί μια την Πέμπτη. Αυτές θα είναι ολιγόωρες, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, δεν θα αφορούν σε διαπραγματεύσεις (δεν υπάρχουν πλέον, επισημαίνουν, μνημόνιο και προαπαιτούμενα), αλλά σε ανταλλαγή πληροφοριών και σε ενημέρωση για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Τι θα συζητηθεί

Bασικό στοιχείο των συζητήσεων θα είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου) και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Παράλληλα, ωστόσο, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου.

Όπως, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, η μείωση των “κόκκινων” δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα εργασιακά (αύξηση κατώτατου μισθού, αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας), η διαδικασία απλούστευσης στη χορήγηση αδειών για επενδύσεις, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, οι αποκρατικοποιήσεις, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση της διαφθοράς κ.ά.

Η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Θα ακολουθήσουν πυκνές επαφές εξ αποστάσεως μέχρι και την ολοκλήρωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 ως το τέλος του μήνα και μετά την κατάθεση του την 1η Οκτωβρίου.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook