Κατατέθηκε η ρύθμιση με το «μίνι φορολογικό» που αλλάζει τις εκπτώσεις τον ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν σημαντικές τραπεζικές καταθέσεις και δίνει τη δυνατότητα αποδοχής φορολογικών παραβάσεων με εξορθολογισμό προστίμων. Αλλαγές θα υπάρξουν επίσης σε ό,τι αφορά στις παραβιάσεις απορρήτου από υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ και στο αφορολόγητο αγροτών.

Για τον ΕΝΦΙΑ, που έρχεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων, ορίζεται ότι ιδιοκτήτες ακινήτων με τραπεζικές καταθέσεις περίπου 30.000 ευρώ προβλέπεται να χάσουν τη μισή έκπτωση που θα δικαιούνταν, ενώ ακόμη μεγαλύτερη απώλεια θα έχουν αυτοί με καταθέσεις περίπου 600 ευρώ.

Όπως αναφέρει η “Αυγή”, τόκοι 300 ευρώ και άνω θα προκαλούν απώλεια του 50% της έκπτωσης και 600 ευρώ και άνω το 100%. Η επιβάρυνση αυτή αφορά όσους έχουν δηλώσει οικογενειακό εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ και ανάπηρους και πολυτέκνους με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

Στο ταμείο μέχρι τέλος Οκτωβρίου για αδήλωτα εισοδήματα

Παρατείνεται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η προθεσμία αποδοχής φορολογικών παραβάσεων, προκειμένου να κληθούν να πληρώσουν ηπιότερα πρόστιμα (σε κάποιες περιπτώσεις μειώνονται ως και κατά δύο τρίτα.

πλαστά τιμολόγια: οριζόντιο πρόστιμο 50% της αξίας κάθε στοιχείου

έκδοση/λήψη πλαστών στοιχείων, νόθευση στοιχείων, συναλλαγές χωρίς παραστατικά στα βιβλία: πρόστιμο 40% κάθε στοιχείου ή του εικονικού του μέρους (20% όταν δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός του εικονικού μέρους, ή όταν αφορά αποκλειστικά τον εκδότη)

λήψη εικονικού φορολογικού στοιχείου: 10% της αξίας για κάθε παράβαση, εφόσον δεν μειώθηκε ο φόρος εισοδήματος

μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση στοιχείων, απόκρυψη συναλλαγής ή μέρους της: πρόστιμο 25% εφόσον η αποκρυφθείσα αξία ξεπερνά τα 1.200 ευρώ.

για όλες τις υπόλοιπες παραβάσεις: έκπτωση 67% στα πρόστιμα

Σκληρά πρόστιμα για υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ

Με την ίδια ρύθμιση, καθορίζονται πρόστιμα από 1.000 ευρώ ως και 100.000 ευρώ για υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ που παραβιάζουν το φορολογικό απόρρητο.

Τα πρόστιμα αυτά μπορούν να φτάσουν τα 200.000 ευρώ, εάν εμπλέκονται υπάλληλοι ανάδοχων εταιρειών που αναλαμβάνουν έργα του υπουργείου.

Τι αλλάζει για τους αγρότες

Από την 1η Οκτωβρίου, επίσης, το ειδικό καθεστώς για το ΦΠΑ που ισχύει για τους αγρότες, τροποποιείται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τίθεται όριο εσόδων 150.000 ευρώ και ως κριτήριο υπαγωγής τα 5.000 ευρώ στις επιδοτήσεις.

Επίσης, παύουν να υπάγονται αγρότες που παραδίδουν προϊόντα από λαϊκές ή δικό τους κατάστημα.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας