Σε ποσοστό 100% είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής του στεγαστικού τους δανείου. Σύμφωνα με τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για τα κόκκινα δάνεια, η βασική διαβάθμιση έχει ως εξής:

Πλήρης προστασία από πλειστηριασμούς: Αφορά νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 20.500 ευρώ και αξία κατοικίας έως 170.000 ευρώ.

Δυνατότητα επαναδιακονονισμού του δανείου: Οικογενειακό ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ και εμπορική (σημερινή) αξία οικίας έως 230.000 ευρώ.

Δεν παρέχεται κάλυψη στο 40% των δανείων που αντιστοιχούν σε εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με ρεπορτάζ του ραδιοφωνικού σταθμού “Κόκκινο – 105,5” στο οποίο μίλησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης:

  1. Προστατεύονται πλήρως από πλειστηριασμούς οι κατοικίες όσων δανειοληπτών έχουν τετραμελή οικογένεια με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ (δηλαδή μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και προ φόρου εισοδήματος) ή σε μέση μηνιαία βάση 1.696 ευρώ περίπου (το ποσόν αυτό διαφοροποιείται προς τα κάτω ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τα μέλη της οικογένειας του δανειολήπτη). Σε αρκετές περιπτώσεις, στην συγκεκριμένη κατηγορία, το κράτος πληρώνει ή συμπληρώνει τις δόσεις. Θα πρέπει επίσης η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 170.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή η δόση του στεγαστικού δανείου αναπροσαρμόζεται με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. Αν ο δανειολήπτης έχει αποπληρώσει τμήμα του δανείου του η μείωση γίνεται κατ΄αναλογία. Ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλει το 5% του εισοδήματός του ως δόση αν το ετήσιο εισόδημά του είναι μέχρι 12.000 ευρώ και 10% αν είναι πάνω από το ποσόν αυτό. Με βάση το σύνολο των προαναφερθέντων όρων στη χειρότερη των περιπτώσεων η επιβάρυνση του δανειολήπτη θα φθάνει τα 200 ευρώ μηνιαίως αλλά μπορεί να είναι και μηδέν (0) αν δεν έχει εισόδημα. Σε περίπτωση που τα ποσά αυτά δεν φθάνουν η δόση θα συμπληρώνεται από το κράτος. Ανακοινώθηκε ήδη ότι συμφωνήθηκε με τους θεσμούς η πρόβλεψη στον νέο προϋπολογισμό κονδυλίου 100.000.000 ευρώ ετησίως για το σκοπό αυτό.
  2. Δανειολήπτης με τετραμελή οικογένεια και φορολογητέο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ ετησίως (2.900 ευρώ μηνιαίως κατά μέσον όρο) και  αντικειμενική αξία ακινήτου μέχρι 230.000 ευρώ θα μπορεί να ζητά την αναπροσαρμογή της δόσης του με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. Δηλαδή αν η αξία της πρώτης κατοικίας του ήταν 400.000 ευρώ το 2008 (όταν π.χ. έλαβε το δάνειο) και πληρώνει με βάση αυτό αντίστοιχη μηνιαία δόση, αν τώρα η τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου του είναι 200.000 ευρώ η δόση του θα προσαρμοστεί στην αξία των 200.000 ευρώ (και εφόσον έχει αποπληρώσει ήδη ένα τμήμα του κεφαλαίου η προσαρμογή θα γίνει κατ΄αναλογία), δηλαδή πιθανώς αν δεν αλλάξουν η διάρκεια και το επιτόκιο του δανείου να πληρώνει τη μισή πλέον δόση. Η αρχική ισχύς των ρυθμίσεων είναι για 3 χρόνια.
  3. Σε περίπτωση που μετά την παρέλευση 3 χρόνων από τη σχετική ρύθμιση η κατάσταση του δανειολήπτη δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά τότε έχει το δικαίωμα να ζητήσει δικαστικά τη διαγραφή του τμήματος του αρχικού δανείου που ισούται με τη διαφορά μεταξύ της αρχικής εμπορικής και τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου του. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ανέφερε πως «το δάνειο αναπροσαρμόζεται και μαζί η δόση που πρέπει να αποπληρώνει ένα νοικοκυριό. Προσδιορίζεται από έναν νέο όρο την τρέχουσα εμπορική αξία κατά κανόνα η τρέχουσα εμπορική αξία είναι χαμηλότερη σήμερα απ’ ότι ήταν πριν 5-6 χρόνια και κατ’ επέκταση αυτό είναι το κόστος που θα φέρει η τράπεζα».

Ποιος εκτιμά την τρέχουσα εμπορική αξία;

Δημιουργούνται λίστες πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων από μηχανικούς και άλλους εμπειρογνώμονες που θα χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό.

Πώς επιτυγχάνεται η υπαγωγή σε ρύθμιση;

Με κατάθεση σχετικής αίτησης σε αρμόδιο Δικαστήριο. Μπορεί να έχει προηγηθεί η απόπειρα παρόμοιου ή σχετικού εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Τράπεζα. Εξετάζεται πάντως η δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης με βάση το προαναφερθέν πλαίσιο.

Τι θα γίνει με τις 170.000 προσφυγές στο νόμο Κατσέλη; 

Αυτές θα εκδικαστούν με βάση το νόμο που ίσχυε όταν κατατέθηκε η προσφυγή, εκτός αν ο ίδιος ο δανειολήπτης ζητήσει να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο ρυθμίσεων. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο νόμος Κατσέλη υποχρεώνει τον δανειολήπτη προκειμένου να τύχει προστασίας της κατοικίας του να ρευστοποιήσει το σύνολο της υπόλοιπης κινητής και ακίνητης περιουσίας του.

Ράνια Σβίγκου: Προστατεύουμε το 60% των νοικοκυριών

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας