Το 88,3% όσων συμμετείχαν στη νέα έρευνα της διαΝΕΟσις, “Ένα Νέο Παραγωγικό Μοντέλο Για Την Ελλάδα” απάντησε θετικά στην ερώτηση “αν μπορεί να αναστραφεί η παρακμή της Ελλάδας” και το 70,7% απαντάει θετικά στην ερώτηση “κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε παρακμή”.

Η νέα έρευνα φιλοδοξεί να πετύχει τρεις στόχους:

● Να περιγράψει τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας που την οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
● Να σκιαγραφήσει ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την οικονομία της χώρας.
● Να χαρτογραφήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που θα οδηγήσουν σε αυτό.

Η έρευνα χαρτογραφεί μια σειρά από στόχους (τελικούς και ενδιάμεσους) ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την χώρα και επισημαίνει τις απαραίτητες ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.

Οι τελικοί στόχοι είναι οι εξής:

1. Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και του ασφαλιστικού συστήματος.
2. Η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, η αύξηση του ΑΕΠ.
3. Η βελτίωση της κοινωνικής προστασίας των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων.

Οι βασικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει η έρευνα αφορούν τους εξής τομείς:

– Φορολογική πολιτική,
– Δημόσιος τομέας,
– Δικαιοσύνη,
– Αγορές προϊόντων και υπηρεσιών,
– Εκπαίδευση – έρευνα – καινοτομία,
– Κοινωνική προστασία,

Η έρευνα συντάχθηκε από ομάδα Ελλήνων επιστημόνων με συντονιστή τον καθηγητή του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του εποπτικού συμβουλίου της διαΝΕΟσις Πάνο Τσακλόγλου.

Στην ομάδα, συμμετείχαν ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Γιώργος Οικονομίδης, ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και μέλος του advisory board της διαΝΕΟσις Γιώργος Παγουλάτος, ο ερευνητής του ΚΕΠΕ Χρήστος Τριαντόπουλος και ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης Αποστόλης Φιλιππόπουλος.

Ολόκληρη η έρευνα της διαΝΕΟσις θα δημοσιευτεί αύριο, Τετάρτη 20 Απριλίου, στο dianeosis.org.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας