«Το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης δημιουργεί ασφαλείς συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, που με τη σειρά τους δημιουργούν νέα δεδομένα για την ανάκαμψη της οικονομίας», είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Τράπεζας Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου Ιχσάν Ουγκούρ Ντελικανλί.

Η συνέντευξη δόθηκε, με αφορμή την 18η Ετήσια Σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας στα Χανιά, στις 10-12 Ιουνίου, ενώ στις 30 Μαΐου θα πραγματοποιήσει φόρουμ, με θέμα “Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη στην Ελλάδα”. Όπως υπογραμμίστηκε στη συνέντευξη, η τράπεζα στοχεύει σε αύξηση της χρηματοδότησης ελληνικών, μεσαίων και μεγάλων, επιχειρήσεων που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό ή δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη υποδομών.

Όπως είπε ο κ. Ντελικανλί, ήδη η τράπεζα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για τη χορήγηση δανείων και σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν περίπου σε δύο μήνες, ενώ έχει ήδη χορηγήσει δάνεια σε γνωστές εταιρείες, όπως η MLS Multimedia, η γαλακτοβιομηχανία ΤΥΡΑΣ, η ΤΕΡΝΑ, κ.ά. και σε έναν μήνα περίπου αναμένεται να ξεκινήσει μία νέα συνεργασία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Αναφορά έκανε και στον TAP, σημειώνοντας πως «η τράπεζα είναι ευχαριστημένη από τις εξελίξεις και συμμετέχει στο έργο και, παρά το γεγονός ότι είναι ένα έργο που θα αργήσει να ολοκληρωθεί, την τράπεζα την ενδιαφέρει να συμμετέχει σε αυτό».

Επίσης, είπε ότι επιδιώκεται να υπάρχει μεγαλύτερη αντιστοιχία ανάμεσα στο ύψος της συμμετοχής της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας που σήμερα ανέρχεται σε 16,5% και στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας. Σημείωσε ακόμη ότι η τράπεζα έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη και αυτό κάνει εύκολη την πρόσβαση στους επιχειρηματίες. «Θέλουμε να ενισχύσουμε το χαρτοφυλάκιό μας σε ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Θεωρούμε, άλλωστε ότι είμαστε τυχεροί που η έδρα είναι στη Θεσσαλονίκη και έχουμε καλύτερη πρόσβαση στους πελάτες», δήλωσε ο κ. Ντελικανλί.

Μέχρι στιγμής, η Παρευξείνια Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει στην Ελλάδα 15 σχέδια με το συνολικό ποσό των 290 εκατ. ευρώ με το ενεργό χαρτοφυλάκιο να ανέρχεται σε 207 εκατ. ευρώ. Υπενθύμισε ότι, το 2015, η τράπεζα χρηματοδότησε επενδύσεις δύο ελληνικών εταιριών, της MLS και της κυτιοποίιας Χατζηιωάννου.

Συνολικά, το ενεργό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας ανήλθε, το 2015, σε 1,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15%, σε σύγκριση με το 2014. Το διοικητικό συμβούλιο της Παρευξείνιας Τράπεζας ενέκρινε χρηματοδοτήσεις 487 εκατ. ευρώ με τις εκταμιεύσεις να ανέρχονται σε 380 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, η Παρευξείνια Τράπεζα μείωσε ακόμη περισσότερο τις επισφάλειές της το 2015 με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αποτελούν το 1,2% το 2015 από 5,5% το 2014. Συνολικά, η τράπεζα έχει πλέον μόνο δύο “κόκκινα” δάνεια, «γεγονός που της επιτρέπει για 11η συνεχόμενη χρονιά να σημειώσει κέρδη και να διαθέτει την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», σημείωσε ο πρόεδρος.
Όπως ανέφερε ο κ. Ντελικανλί, η Παρευξείνια Τράπεζα έχει αξιολογηθεί με Α- από την S&P και με Α2 από την Moody’s.

Οι στρατηγικοί στόχοι της Παρευξείνιας Τράπεζας, για την περίοδο 2015-2018, είναι το ενεργό χαρτοφυλάκιό της να σημειώνει ετήσια αύξηση 7,5%, η έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη και τις διασυνοριακές επενδύσεις, η αύξηση του μεριδίου των χρηματοδοτήσεων του δημοσίου τομέα και της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η αύξηση της κινητοποίησης των πόρων και η συγχρηματοδότηση σε συνεργασία με άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η Παρευξείνια Τράπεζα υποστηρίζει επενδυτές και εταιρίες στις 11 χώρες-μέλη της (Ρωσία, Ελλάδα, Τουρκία, Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ρουμανία, Γεωργία, Βουλγαρία, Μολδαβία, Ουκρανία) και χορηγεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια διάρκειας 3-15 ετών, κυρίως της τάξης των 4-5 εκατ. ευρώ, ενώ προβαίνει, επίσης, σε επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου και παρέχει εγγυήσεις.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας