Νέα εγκύκλιος του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών προσδιορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης των προσωρινών συντάξεων στους δικαιούχους ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο,  η προσωρινή σύνταξη, που θα κυμαίνεται από 384 έως 768 ευρώ, θα χορηγείται στους υποψήφιους συνταξιούχους όλων των κατηγοριών (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) οι οποίοι:

α) Δεν έχουν καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή από ασφαλιστικές εισφορές κατά την υποβολή της αίτησης για σύνταξη.

β) Είχαν μεν ληξιπρόθεσμη οφειλή κατά την αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά στη συνέχεια την εξόφλησαν.

γ) Έχουν οφειλή μόνο από αναγνώριση πλασματικών χρόνων.

Δικαιούχοι της προσωρινής σύνταξης είναι οι:

α) οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που υποβάλλουν αίτημα απονομής σύνταξης γήρατος,

β) οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που υποβάλλουν αίτημα απονομής σύνταξης αναπηρίας,

γ) τα μέλη οικογενείας που υποβάλλουν αίτημα απονομής σύνταξης θανάτου ασφαλισμένου (ή συνταξιούχου που λαμβάνει προσωρινή σύνταξη).

Όλοι οι παραπάνω δικαιούνται προσωρινή σύνταξη εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όπως τα όρια ηλικίας. Η απόφαση προσωρινής σύνταξης εκδίδεται εντός χρονικού διαστήματος δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Το ποσό της προσωρινής σύνταξης μειώνεται κατά ποσοστό 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας που προβλέπεται για την πλήρη σύνταξη.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας