Την «απογοήτευση», τόσο από την επιβράδυνση των αναδυόμενων χωρών όσο και από την «πολύ μέτρια» ανάκαμψη των ανεπτυγμένων οικονομιών, εκφράζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σημειώνοντας τους “φόβους του” για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο ΟΟΣΑ, προχώρησε στην υποβάθμιση των προβλέψεών του, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, εκτιμώντας πλέον τον ρυθμό ανάπτυξης στο 3% έναντι του 3,3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση τον Νοέμβριο.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, ο οργανισμός προβλέπει να επιβράδυνση της τάξεως του 1,4% για το 2016, από το 1,8% που ήταν η πρόβλεψη τον Νοέμβριο, και να διαμορφωθεί στο 1,7% το 2017, από το 1,9% που ανέμενε προηγουμένως.

Το εμπόριο, οι επενδύσεις και η αύξηση των μισθών παρέμειναν πολύ αδύναμα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να χρησιμοποιήσουν όλους τους μοχλούς πολιτικής για να τονώσουν άμεσα την ανάπτυξη.

«Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της», ανέφερε ο ΟΟΣΑ. «Μια ισχυρότερη συλλογική αντιμετώπιση σε επίπεδο πολιτικής είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ζήτησης” πρόσθεσε, καλώντας τις χώρες που έχουν περιθώριο για δημοσιονομική επέκταση να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία υπέστησαν τις μεγαλύτερες υποβαθμίσεις ανάμεσα στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, με τον ΟΟΣΑ να αναθεωρεί πτωτικά την πρόβλεψή του για το 2016 κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και για τις δύο χώρες στο 2,0% και το 1,3% αντίστοιχα.

Ο ΟΟΣΑ άφησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την κινεζική οικονομία για τα επόμενα δύο χρόνια αλλά συνεχίζει να αναμένει η ανάπτυξη να επιβραδυνθεί στο 6,5% το 2016 και στο 6,2% το 2017.

Στην ευρωζώνη, ο θετικός αντίκτυπος από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου στη δραστηριότητα ήταν μικρότερος του αναμενόμενου, ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ, ενώ τα πολύ χαμηλά επιτόκια και το αδύναμο ευρώ δεν έχουν ακόμα οδηγήσει σε διατηρήσιμη ενίσχυση των επενδύσεων.

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες, η Βραζιλία θεωρήθηκε βασικό θύμα της πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων, με την ύφεση να προβλέπεται βαθύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, στο -4,0% φέτος.

Στον αντίποδα, ο ΟΟΣΑ αναβάθμισε τις προβλέψεις του για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Ινδίας φέτος κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας στο 7,4%.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας