Οι αντικειμενικές αξίες στο τραπέζι των Θεσμών σήμερα – Στα «βαθιά» μπαίνει η διαπραγμάτευση

  • Αναμένεσαι να συζητηθούν τα δημοσιονομικά καθώς και θέματα των υπουργείων Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τα χρηματοπιστωτικά
  • Το Eurogroup της 21ης Ιουνίου η επόμενη κομβική ημερομηνία

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται στην Αθήνα οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ).

Σήμερα, οι συζητήσεις εισέρχονται στα δύσκολα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, καθώς  αναμένεσαι να συζητηθούν τα δημοσιονομικά (συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες), καθώς και θέματα των υπουργείων Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τα χρηματοπιστωτικά.

Τη Δευτέρα, οι επαφές ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει «πολύ ευχαριστημένος» από τις έως τώρα συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, που προδιαθέτουν για αίσιες εξελίξεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν και «4- 5 δύσκολα σημεία».

Οι Θεσμοί κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με διαφορετική αφετηρία καθώς το ΔΝΤ βλέπει για φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,9%. Οι Ευρωπαίοι από την άλλη πλευρά εμφανίζονται ποιο αισιόδοξοι.

Παράγοντες μιλούν για καλό κλίμα, ωστόσο, η διαμάχη μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ θα μπορούσε να δημιουργήσει εντάσεις κατά τη διάρκεια των κρίσιμων επόμενων ημερών.

Το Eurogroup της 21ης Ιουνίου η επόμενη κομβική ημερομηνία

Η επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 21η Ιουνίου, όπου και θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup καθώς, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των 88 προαπαιτούμενων της δ’ αξιολόγησης (εάν απομένουν ένα ή δύο που είναι χρονοβόρα δεν θεωρείται πρόβλημα, όπως έγινε με την γ’ αξιολόγηση) και ταυτόχρονα επιδιώκεται να κλείσει η συμφωνία τόσο για το χρέος όσο και για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.