Την ελπίδα να συνεχιστεί η καλή συνεργασία με την Ελλάδα, ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση στις αρχές του 2016 και να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εκφράζει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την έγκριση του 1 δισ. ευρώ.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΕSM επισημαίνει ότι το Διοικητικό του Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, η οποία συνδέεται με την ολοκλήρωση της δεύτερης δέσμης προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση και η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τη συγχρηματοδότηση έργων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζει ότι με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ο ESM στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στη μεταρρυθμιστική διαδικασία. “Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει ο Κ. Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι περιλαμβάνονται μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της ενέργειας, που αναμένεται να μειώσουν τις τιμές, καθώς επίσης και νέα νομοθεσία για να βοηθήσουν τις τράπεζες να διαχειριστούν την έκθεσή τους σε μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία, το οποίο θα αποδεσμεύσει την ρευστότητα και θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.

Συνεχίζοντας ο επικεφαλής του ESM αναφέρει: «Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους, ούτως ώστε η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Μόνο η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει στις συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν το Eurogroup”.

Τέλος, σημειώνεται ότι το 1 δις ευρώ είναι η τρίτη και τελευταία υποδόση του δανείου των 16 δις. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι ο ESM έχει ήδη εκταμιεύσει 5,4 δις ευρώ προς την Ελλάδα, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με την έγκριση της εκταμίευσης του 1 δις ευρώ, το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας από τον ESM ανέρχεται στα 21,4 δις ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου στο 25% του συνολικού ποσού του δανειακού προγράμματος, ύψους 86 δις που εγκρίθηκε στις 19 Αυγούστου.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας