Αν η Ελλάδα εφαρμόσει με συνέπεια και σταθερότητα τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει τα προληπτικά μέτρα που της ζητούνται, αναφέρει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» ο Ιταλός Φραντζέσκο Ντρούντι από τους επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας στην Κύπρο, ο ρόλος του οποίου ως καθοδηγητή της ομάδας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπήρξε ουσιώδης, διαμορφώνοντας το νέο τραπεζικό περιβάλλον στην Κύπρο.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ντρούντι -επικεφαλής πλέον της ομάδας της ΕΚΤ για το ελληνικό πρόγραμμα- απαντώντας στην ερώτηση: «Η Ελλάδα διανύει τον έκτο χρόνο μνημονίου. Πού αποδίδεται η αποτυχία του προγράμματος; Κάποια στιγμή η κατάσταση είχε αρχίσει να βελτιώνεται και η Ελλάδα είχε κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές» επισημαίνει: «Μην ξεχνάτε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήταν πολύ σύνθετη και απαιτούσε την εφαρμογή εκτεταμένου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, το οποίο έπρεπε να καλύψει διάφορους τομείς της οικονομίας. Οι περίοδοι μεταρρυθμίσεων εναλλάσσονταν με περιόδους χρονοτριβής και κατά συνέπεια η Ελλάδα δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να πετύχει διατηρήσιμη επάνοδο στις αγορές. Πιο πρόσφατα υπήρξαν κάποιες θετικές ενδείξεις και θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει αυτή την πορεία».

Ερωτηθείς «γιατί οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα να λάβει προληπτικά μέτρα;» απαντά:«Σκοπός των μέτρων που αναφέρετε είναι να μειώσουν τους κινδύνους του προγράμματος. Αλλά τα μέτρα αυτά θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν επιτύχει τους στόχους της για το πρωτογενές πλεόνασμα. Και αν η Ελλάδα εφαρμόσει με συνέπεια και σταθερότητα τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Από εδώ και στο εξής, η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα προαγάγουν τις επενδύσεις και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Είμαι πεπεισμένος ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας