Απάντηση στο ερώτημα, “γιατί η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε κρίση, αφού έχει λάβει δισεκατομμύρια ευρώ σε διασώσεις”, επιχειρεί να δώσει, με εκτενές ρεπορτάζ, η New York Times. Σύμφωνα με την έγκριτη αμερικανική εφημερίδα, “τα χρήματα για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας πηγαίνουν κυρίως προς την εξόφληση διεθνών δανείων, αντί να ακολουθούν έναν δρόμο μέσα στην πραγματική οικονομία. Και η κυβέρνηση εξακολουθεί να βαρύνεται από ένα εντυπωσιακό φορτίο χρέους που δεν μπορεί να αρχίσει να αποπληρώνει, εάν δεν εδραιωθεί η ανάκαμψη”.

ΝΥΤ

Οι ΝΥΤ, ανοίγοντας με ουσιαστικό τρόπο το θέμα του χρέους, επισημαίνουν ότι ενώ “τα χρήματα από τα πακέτα διάσωσης έχουν βοηθήσει την Ελλάδα στο να κερδίσει χρόνο για να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της και να καταστείλει τους φόβους της αγοράς” για ρήγμα της Αθήνας με τις Βρυξέλλες, εντούτοις “τα οικονομικά προβλήματα (σ.σ. για τη χώρα μας) δεν έχουν εκλείψει, καθώς η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 1/4 και η ανεργία ξεπερνά το 25%”.

XREOSΜάλιστα, η αμερικανική εφημερίδα, δημοσιεύει στοιχεία της Eurostat για το χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανά χώρα και συνολικά, αλλά και την διάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Deutshe Bank, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις εκτιμήσεις του Reuters και του Bloomberg. Το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας μας, σύμφωνα με την πίτα που δημοσιεύουν οι NYT, ανέρχεται σε 320 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 63 δισ. ευρώ βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών (συμπεριλαμβανομένων ομολόγων, εντόκων γραμματίων και λοιπών δανείων). Τα υπόλοιπα καταχωρίζονται ως εξής:

-11 δισ. € διάφορα δάνεια

-24 δισ. € Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

-27 δισ. € ομόλογα ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης

-32 δισ. € άλλα δάνεια

-25 δισ. € Ισπανία

-38 δισ. € Ιταλία

-43 δισ. € Γαλλία

-57 δισ. € Γερμανία

POU_XREOS

Δεν είναι η πρώτη που τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης προσεγγίζουν το ελληνικό πρόβλημα στην καρδιά του, παρουσιάζοντας τεκμηριωμένα στοιχεία για το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος της χώρας μας. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα αφιερώματα αυτά, περιλαμβάνουν και βίντεο με προσωπικές μαρτυρίες απλών καθημερινών ανθρώπων στην Ελλάδα, όπως ένας οδηγός φορτηγού, που εξηγήσουν πώς είναι το να προσπαθείς να επιβιώσεις σε μία χώρα όπου τα τελευταία πέντε χρόνια η φορολογία συνεχώς αυξάνεται. Η αναδιάρθρωση του χρέους φαντάζει για τους Αμερικανούς απόλυτα επιβεβλημένη.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας