Με συμφωνία έκλεισε η δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεων – Δεν μειώνεται το αφορολόγητο το 2019

  • Τι προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης – Θεσμών στα δημοσιονομικά
  • Ο κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο
  • Ο ίδιος παράγοντας τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου
  • Συμφωνία για τα περισσότερα ζητήματα μεταξύ υπουργείου Υγείας και Θεσμών

Σε πολύ θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική Κυβέρνηση και το κλιμάκιο των Θεσμών, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα δημοσιονομικά.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιάνονται οι στόχοι για το 2018-2019 ( όσον αφορά στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων) και υπό συζήτηση είναι μόνον το μέγεθος της υπέρβασης, που θα επιτρέψει μειώσεις φόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για τα δημοσιονομικά και τη συμφωνία που επήλθε.

Επεσήμανε, δε, ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το εφετινό πλεόνασμα από 2,9% του ΑΕΠ σε 3,5% του ΑΕΠ, αποδεχόμενο έτσι πλήρως τις ελληνικές εκτιμήσεις.

Ο ίδιος παράγοντας τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα συμπεφωνημένα (μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου το 2019 και το 2020, αντιστοίχως) θα εφαρμοστούν. Αλλά προβλέπεται δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα λόγω των αντίμετρων που θα λάβει η κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε, παράλληλα, ο εν λόγω αξιωματούχος, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ εφέτος στο 2%- 2,1% και οι συγκεκριμένες αναθεωρήσεις ελήφθησαν υπόψη για τη συμφωνία με τους Θεσμούς στα δημοσιονομικά.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), λέγοντας χαρακτηριστικά «μην έχετε καμία αμφιβολία».

Συμφωνία για τα περισσότερα ζητήματα μεταξύ υπουργείου Υγείας και Θεσμών

Συμφωνία σχεδόν στο σύνολο των ζητημάτων, πλην του ζητήματος των κλειστών προϋπολογισμών και των ορίων δαπανών, υπήρξε στις σημερινές συζητήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με το κλιμάκιο των Θεσμών.

Το Eurogroup της 21ης Ιουνίου η επόμενη κομβική ημερομηνία

Η επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 21η Ιουνίου, όπου και θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup καθώς, σύμφωνα με  αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των 88 προαπαιτούμενων της δ’ αξιολόγησης (εάν απομένουν ένα ή δύο που είναι χρονοβόρα δεν θεωρείται πρόβλημα, όπως έγινε με την γ’ αξιολόγηση) και ταυτόχρονα επιδιώκεται να κλείσει η συμφωνία τόσο για το χρέος όσο και για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.