Σταθερότητα παρουσιάζει ο τομέας της μεταποίησης στην Ελλάδα, για τον πρώτο μήνα του 2016, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προσαρμοσμένου Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της Markit (Purchasing Managers’ Index – PMI) –ένας σύνθετος δείκτης ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης για τον Ιανουάριο του 2016 έκλεισε στις 50 μονάδες, καταγράφοντας τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 50,2 μονάδες του Δεκεμβρίου αλλά σταθεροποίηση, για πρώτη φορά, μετά το 2015.

Ο Samuel Agass, οικονομολόγος της Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI ανέφερε: «Η πρώτη έρευνα του 2016 για τον Δείκτη PMI υπέδειξε ότι οι λειτουργικές συνθήκες στις εταιρείες μεταποίησης στην Ελλάδα παρέμειναν αμετάβλητες. Οι παραγωγοί αγαθών ανέφεραν μεγαλύτερη σταθερότητα στο περιβάλλον εργασίας τους κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, υποδεικνύοντας μια κατά κάποιο τρόπο στροφή από την κρίση στην οποία βυθίστηκε ο κλάδος το 2015.

Ενθαρρυντικό, για τις επιχειρήσεις, είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2007, ενώ οι τιμές εισροών μειώθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα ενός έτους.

Ωστόσο, οι όγκοι των εισερχόμενων νέων παραγγελιών εξακολούθησαν να παραμένουν σε πλαίσια συρρίκνωσης. Αντίστοιχα, η παραγωγή κατέγραψε και πάλι μείωση, ενώ περιορίστηκαν περαιτέρω οι όγκοι αδιεκπεραίωτων εργασιών. Αν δεν υπάρξουν σημάδια ουσιαστικής βελτίωσης στους προαναφερόμενους τομείς, είναι απίθανο να σημειωθεί οποιαδήποτε έντονη οικονομική ανάπτυξη τους προσεχείς μήνες».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών ανέφεραν οριακή υποχώρηση των επιπέδων παραγωγής κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι η μείωση της παραγωγής αποδόθηκε στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Η συρρίκνωση της παραγωγής ήταν αποτέλεσμα της περιορισμένης ποσότητας αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων που διατηρούν οι κατασκευαστές.

Οι νέες παραγγελίες που έλαβαν οι εταιρείες μεταποίησης στην Ελλάδα, μειώθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε από τον Δεκέμβριο του 2015 παραμένοντας, ωστόσο, μέτριος σε γενικές γραμμές. Οι όγκοι νέων εργασιών υποχωρούν κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών συρρικνώθηκαν επίσης στο ξεκίνημα του έτους. Ωστόσο, ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκαν οι νέες εργασίες από το εξωτερικό εξασθένησε στον ηπιότερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα 15 περιόδων της έρευνας.

Δεδομένου ότι τα επίπεδα νέων παραγγελιών υποχώρησαν περαιτέρω, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών εξακολούθησαν να μειώνουν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα.

Η αγοραστική δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας περιορίστηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο. Ως εκ τούτου, τα αποθέματα προμηθειών μειώθηκαν. Τα επίπεδα αποθεμάτων αγορών υποχωρούν κάθε περίοδο της έρευνας από τον Αύγουστο του 2008.

Για πρώτη φορά σε διάστημα ενός έτους, οι τιμές εισροών υποχώρησαν στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας. Ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκε η μέση επιβάρυνση κόστους επιταχύνθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2009. Δεδομένου ότι το κόστος εισροών υποχώρησε, οι παραγωγοί αγαθών έκαναν περαιτέρω περικοπές στις μέσες τιμές χρέωσης. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης ήταν σταθερός.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας