Την πεποίθηση ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος αναμένεται να δημιουργήσει άμεσα 16.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή όσες προέκυψαν από τους δύο προηγούμενους μαζί, εξέφρασε σήμερα Παρασκευή, από τη Θεσσαλονίκη, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Λόης Λαμπριανίδης, μιλώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

«Οι ενισχύσεις είναι ύψους 4,5 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά στην Ελλάδα θα επενδυθούν 13 δισ. ευρώ, τα οποία αν ληφθούν υπόψη οι πολλαπλασιαστές που χρησιμοποιούν ξένοι φορείς, όπως το ΔΝΤ, στη χώρα θα ‘πέσουν’ συνολικά περίπου 26 δισ. ευρώ. Δηλαδή, σχεδόν το 1/3 του χαμένου ΑΕΠ της Ελλάδας. Εκτιμώ πως εφόσον το ποσόν αυτό αντιστοιχεί στο 1/3 του ΑΕΠ, τότε αναλογικά από το 1,1 εκατομμύριο άνεργοι θα βρουν δουλειά περίπου 300.000», σημείωσε.

Ο κ. Λαμπριανίδης παρουσίασε τους στόχους του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που είναι: η επενδυτική επανεκκίνηση, η αύξηση της απασχόλησης, η προώθηση της ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης, η γενικότερη επανακβιομηχάνιση της χώρας και η εξασφάλιση καλύτερης θέσης της χώρας στο Διεθνή Καταμερισμό Εργασίας.

Οι στόχοι επιδιώκεται να επιτευχθούν μέσω της: τεχνολογικής αναβάθμισης, διαμόρφωσης μία νέας εξωστρεφούς εθνικής ταυτότητας, βελτίωσης της θέσης της χώρας ως προς την ανταγωνιστικότητά της σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης και ενίσχυση συνεργασιών. Στις πολλές καινοτομίες του νέου Νόμου συγκαταλέγεται το πλαφόν της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει ένα επενδυτικό σχέδιο (5 εκατ. ευρώ), επιχείρηση (10 εκατ. ευρώ), όμιλος (20 εκατ. ευρώ).

«Ενίσχυση πρωτίστως με φοροαπαλλαγές. Μέσω αυτών ενισχύουμε κυρίως την απόδοση και όχι –όπως ίσχυε σήμερα- την ύπαρξη δαπανών ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος. Φοροαπαλλαγές 45% των συνολικών ενισχύσεων, ενώ μέχρι σήμερα ήταν έως 10% και στην ΕΕ 54%», είπε.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και κυρίως την υποβοήθηση της ανταγωνιστικότητας των παραμεθόριων περιοχών. Επίσης, εισάγει διαδικασίες αξιολόγησης των συνεπειών του νόμου τόσο κατά τη διάρκεια εφαρμογής του όσο και εκ των υστέρων. Απλοποιεί τις διαδικασίες και τη διαφάνεια με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών και ταυτόχρονη εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Στοχεύει στην ενθάρρυνση επενδύσεων και από το εξωτερικό καθώς μαζί με τον Αναπτυξιακό κατατέθηκαν δύο τροπολογίες νόμων που αφορά ενδοομιλικές υπηρεσίες και επενδύσεις από μετανάστες για να πάρουν άδεια παραμονής.

«Υπήρξε ουσιωδώς διαφορετική διαδικασία σχεδιασμού και σύνταξης του Αναπτυξιακού Νόμου. Συναντήσεις με περισσότερους από 70 φορείς και επεξεργασία περισσότερων των 160 υπομνημάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την κριτική που του ασκήθηκε για τη μη πρόσκληση του ΤΕΕ το στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, ο κ. Λαμπριανίδης σημείωσε ότι «έγινε τεράστια διαβούλευση. Στην Βουλή κλήθηκαν 32 παραγωγικοί φορείς που επιλέχθηκαν διακομματικά. Όλοι εξέφρασαν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους».

*Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας