Στις αξιοσημείωτες αντοχές της ελληνικής οικονομίας εστιάζει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, στο οποίο αναφέρει πως η ύφεση στο σύνολο του έτους θα είναι ηπιότερη από την αναμενόμενη και δημιουργούνται προσδοκίες ότι οι συνολικές επιπτώσεις των capital controls θα είναι μικρότερες σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς. Ταυτόχρονα, οι πρόδρομοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας παρουσιάζουν ομαλοποίηση, αναπληρώνοντας σε μεγάλο βαθμό το χαμένο έδαφος από τις αρνητικές εξελίξεις του καλοκαιριού.

Παράλληλα, υπάρχουν, ωστόσο, εμφανή σημάδια αποδυνάμωσης που εκφράζονται, κυρίως, με την επιβράδυνση στους ρυθμούς αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών και της μείωσης των εισαγωγών, των λιανικών πωλήσεων και των εισπράξεων από τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ, τα σημάδια που φανερώνουν την ομαλοποίηση της ελληνικής οικονομίας είναι:

– Η περαιτέρω άνοδος τον Νοέμβριο του 2015 για τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) στη μεταποίηση.

– Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον ίδιο μήνα που παρέμεινε αμετάβλητος, ενώ οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία παρουσίασαν άνοδο, καταγράφοντας βελτίωση στις νέες παραγγελίες, τις εξαγωγές και στις προσδοκίες απασχόλησης, αν και τα απόλυτα επίπεδα εμπιστοσύνης παραμένουν χαμηλά.

– Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής (+2,8%), το Σεπτέμβριο, έπειτα από τη σημαντική πτώση του Ιουλίου.

– Η δυναμική των εξαγωγών που κατά τους πρώτους μήνες του 2015, είχε ως αποτέλεσμα την αξιοσημείωτη αύξησή τους συνολικά το διάστημα Ιαν-Σεπ 2015 (+11,1%). Σε αυτό συνέβαλαν, κυρίως, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων (περιλαμβανομένων των μεταποιημένων, +17,1% το Α’ 9μηνο), καθώς και των βιομηχανικών προϊόντων (+9,1% το Α’ 9μηνο).

– Η αποκλιμάκωση των αποπληθωριστικών πιέσεων τον Οκτώβριο.

– Η μικρή μείωση του αριθμού των ανέργων τον Αύγουστο του 2015 (1.180 χιλ. άτομα έναντι 1.196 χιλ. άτομα τον προηγούμενο μήνα).
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, καταγράφονται εξελίξεις, οι οποίες παρατείνουν την αβεβαιότητα, όπως η μείωση του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο, η υποχώρηση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις (-5,4%), τις μεταφορές και τις δραστηριότητες ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών στην αλλοδαπή, όπως και η αρνητική εικόνα στη χρηματοδότηση, τις επενδύσεις και την οικοδομική δραστηριότητα.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας