Προσαρμογή στα οικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία θα επιχειρήσουν οι τράπεζες τις επόμενες ημέρες, στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν το μεγαλύτερο μέρος των «κόκκινων» δανείων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», η Τράπεζας της Ελλάδος με σχετική οδηγία της προς τις εμπορικές τράπεζες ζητάει να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις-εξπρές για τα μη εξυπερτούμενα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια ανάλογα με την κατηγορία, το ύψος τους και το προφίλ του δανειολήπτη.

Ο σχετικός σχεδιασμός προβλέπει 4 διαφορετικές ρυθμίσεις, τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα θα προτείνουν στους δανειολήπτες, με τα κυριότερα σενάρια να προβλέπουν, την ανταλλαγή του ακινήτου που είναι υποθηκευμένο με άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας, το «σπάσιμο» του δανείου σε δύο μέρη όπου το ένα τμήμα θα εξυπηρετείται κανονικά και το υπόλοιπο θα «παγώνει» για διάστημα που θα συμφωνηθεί μεταξύ του δανειολήπτη και της τράπεζας (π.χ. 5 έτη), η επιμήκυνση της διάρκειας και πέραν του προσδόκιμου ορίου ζωής του δανειολήπτη, με μεταφορά βαρών στους εγγυητές – κληρονόμους και η μεταφορά της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα όπου ο δανειολήπτης θα μένει στο σπίτι του πληρώνοντας ενοίκιο, το οποίο θα καθορίζεται με βάση τις τιμές που ισχύουν σήμερα στην αγορά.

Οι παραπάνω ρυθμίσουν εξυπηρετούμενων δανείων, έρχονται σε συνδυασμό με τον Κώδικα Δεοντολογίας και αποτελούν τον «μπούσουλα» για να επανέλθει σε ορθή πορεία το μεγαλύτερο ποσοστό από δάνεια ύψους 107 δισ. ευρώ που δεν εξυπηρετούνται.

Ήδη η BlackRock ολοκλήρωσε τη χαρτογράφηση όλων των προβληματικών δανείων και παρέδωσε την ανάλυσή της (segmentation report) στην Τράπεζα της Ελλάδος την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Για την καταγραφή των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων, όπως λένε τραπεζικές πηγές, χρησιμοποιήθηκε πλέγμα κριτηρίων, όπως για παράδειγμα: η γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται το υποθηκευμένο, η εμπορικότητα, ο βαθμός δανεισμού του δανειολήπτη και ο χρόνος καθυστέρησης του δανείου, αλλά και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQR).

Από σήμερα και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η ΤτΕ μαζί με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα καθώς και το ακριβές ποσοστό που η κάθε τράπεζα θα πρέπει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων.

Αυτό σημαίνει ότι η κάθε τράπεζα θα έχει ανά μήνα συγκεκριμένο ποσοτικό στόχο για να «ανακτήσει» στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Και παράλληλα η ΤτΕ θα αξιολογεί την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να αντιμετωπίζουν την κάθε κατηγορία μη εξυπηρετουμένων δανείων και να «πιάνουν τους στόχους τους».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας