Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση του νέο επενδυτικού νόμου καθώς αναμένεται εντός, των επόμενων ημερών να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, μετά τον πολύμηνο διάλογο τόσο με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου όσο και με επιστημονικούς φορείς.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομίας, οι κεντρικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου προβλέπουν έμφαση στις φοροαπαλλαγές, διατήρηση των άμεσων ενισχύσεων σε ειδικές κατηγορίες επενδύσεων και κίνητρα για μετεγκατάσταση σε μειονεκτικές περιοχές.

Παράλληλα δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων, στην αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο ειδικευμένο προσωπικό, στην αύξηση της συνεργασίας μέσω στήριξης συνεταιριστικών σχημάτων, επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας, συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, επιχειρηματικών συστάδων (clusters) κτλ, στη στήριξη περιοχών με μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική, είτε λόγω μειονεκτικών γεωγραφικών συνθηκών (ορεινές, μικρές νησιωτικές κτλ., είτε λόγω γειτνίασης με χώρες που παρέχουν ιδιαίτερα χαμηλούς φορολογικούς, ασφαλιστικούς κτλ. συντελεστές.

Σε ότι αφορά τα είδη των ενισχύσεων, ο νέος νόμος θα δίνει έμφαση στις φοροαπαλλαγές και την επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Η φοροαπαλλαγή θα χορηγείται τμηματικά με την υλοποίηση του 50% της επένδυσης ενώ επιχορηγήσεις θα παρέχονται σε ειδικές κατηγορίες επενδύσεων όπως σε νεοσύστατες, καινοτόμες επιχειρήσεις, σε δικτυώσεις ή σε μειονεκτούσες περιοχές ώστε να δοθεί κίνητρο τόσο για την ίδρυση επιχειρήσεων σε αυτές όσο και για την παροχή κινήτρων μετεγκατάστασης.

Εξάλλου σε κλαδικό επίπεδο ο νόμος θα στοχεύει σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες ενώ επενδύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού θα παρέχεται η δυνατότητα ένταξης με ελάχιστα κριτήρια, γρήγορες διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχους σε δειγματοληπτική βάση.

Και για τις μεγάλες ξένες επενδύσεις εκτός από την επιτάχυνση της αδειοδότησης θα παρέχονται διασφαλίσεις ως προς τη διατήρηση σταθερού φορολογικού συστήματος για 7 χρόνια.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας