Ετοιμάζονται καθυστερήσεις στην έκθεση εποπτείας ελέω εκλογών – Τι εξετάζει η Κομισιόν

  • Aναβολή της δημοσιοποίησης της έκθεσης εποπτείας σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες
  • Υποστηρίζουν πως μπορεί να θεωρηθεί παρέμβαση στο εσωτερικό
  • Άλλοι διαφωνούν γιατί… «παντού γίνονται εκλογές»

Μετά το «ράλι» της οικονομίας, τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στο δεκαετές ομόλογο, το οποίο κατέγραψε ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα 27 Μαΐου,  οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να δώσουν και αυτές την ψήφο εμπιστοσύνης τους στην απόφαση για πρόωρες εκλογές και την άρνηση μιας επιζήμιας και παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Έτσι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο αναβολής της προγραμματισμένης για τις 5 Ιουνίου δημοσιοποίησης της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν, προκειμένου να μη θεωρηθεί «παρέμβαση» στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Με βάση τον μέχρι πρότινος σχεδιασμό, οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία με βάση τα ευρήματα της νέας έκθεσης της Κομισιόν θα βρίσκονταν στο τραπέζι του Euroworking Group στις 3 Ιουνίου, πριν απασχολήσουν το Eurogroup στις 13 του μήνα. Όλα αυτά πλέον τελούν υπό πιθανό ανασχεδιασμό.

Υπάρχει έντονος προβληματισμός όπως αναφέρουν οι πληροφορίες με ευρωπαϊκή πηγή να αναφέρει πως δεν είναι δεδομένη η δημοσιοποίηση της έκθεσης στις 5 Ιουνίου και οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο άλλη ευρωπαϊκή πηγή σημειώνει με νόημα πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Οι ημερομηνίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου είναι συγκεκριμένες αναφέρει η δεύτερη πηγή προσθέτοντας πως «σε όλες τις χώρες γίνονται εκλογές…».

Οι πληροφορίες των προηγουμένων ημερών ανέφεραν ότι οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών κατά την κοστολόγηση των πρόσφατων μέτρων του πακέτου Τσίπρα («13η σύνταξη», μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από υψηλότερους σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, ρυθμίσεις 120 δόσεων) κατέληγαν στο συμπέρασμα ουσιαστικών αποκλίσεων σε σχέση με τις δεσμεύσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έδειξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, άνοιγμα της ψαλίδας έως και παραπάνω από 1,5 δις ευρώ με το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος να υποχωρεί έως και μία μονάδα χαμηλότερα σε σχέση με το 3,5%. Οριστικές εκτιμήσεις δεν υπάρχουν ακόμα καθώς ζυγίζονται οι επιπτώσεις από τη ρύθμιση των 120 δόσεων στην εφορία για την οποία ο υπουργός Οικονομικών είχε εκτιμήσει αύξηση εσόδων 200 εκατ. ευρώ και οι τεχνοκράτες των θεσμών απώλεια εσόδων έως και 1 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, όπως εστάλησαν στις Βρυξέλλες μετά την εφαρμογή μέτρων συνολικού κόστους 0,7% του ΑΕΠ φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί ακριβώς στο όριο του 3,5% του ΑΕΠ. Η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας δεν θα περιλαμβάνει μόνο τις προβλέψεις επί των δημοσιονομικών.

Αναμένεται να καταγράφει καθυστερήσεις στην υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες όμως τώρα πρέπει να αντιμετωπιστούν και υπό το πρίσμα των εκλογών, καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διευθέτησης των κόκκινων στεγαστικών δανείων αλλά και καθυστερήσεις στη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.

(Με πληροφορίες από news247.gr)


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook