Την έγκριση για την εκταμίευση του ποσού των 2,71 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας έδωσε το πρωί της Τρίτης τo Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Το στρές τεστ της ΕΚΤ πιστοποίησε κεφαλαιακό έλλειμμα της τάξης των 4,6 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα εκ των οποίων 1,5 δισ. εξευρέθηκε από ιδιωτικά κεφάλαια και 120 εκατομμύρια ευρώ από τα θετικά αποτελέσματα του 3ου τριμήνου, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακεφαλαιοποίηση θα συνεισφέρουν επίσης οι κάτοχοι προνομιούχων μετοχών ύψους 302 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική Τράπεζα έχει βρει επαρκή κεφάλαια για να καλύψει το κενό που εντόπισε ο SSM στο πλαίσιο του λεγόμενου βασικού σεναρίου, αλλά όχι για το δυσμενές σενάριο.

Το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα καλύψει τα υπόλοιπα 2,71 δισ.

Μετά το σύνολο των εκταμιεύσεων, απομένουν 4,6 δισ. από τα αρχικά 10 δισ. ευρώ που προορίζονταν για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Αυτά τα κεφάλαια, καταλήγει η ανακοίνωση, διατηρούνται σε χωριστό λογαριασμό στον ESM και τυχόν μελλοντικές εκταμιεύσεις θα αποφασίζονται για κάθε περίπτωση χωριστά.

“Με την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να σταθούν στα πόδια τους και πάλι. Οι υγιείς τράπεζες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, μέσω της παροχής νέων δανείων στις επιχειρήσεις. Η σημαντική συνεισφορά από τον ιδιωτικό τομέα έχει επίσης συμβάλει στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα, που αποτελούσε βασικό στόχο του τρίτου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα “, δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας