Στη «θετική αντίδραση» των αγορών στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να επιτρέψει εκ νέου την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα αναχρηματοδότησής της, αναφέρεται σήμερα η ολλανδική εφημερίδα Financieele Dagblad.

«Η Φραγκφούρτη κάνει την ζωή των ελληνικών τραπεζών κάπως πιο εύκολη» αναφέρεται, ενώ σημειώνεται πως το επιτόκιο του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε κατά 15 μονάδες στα επίπεδα του 7,60%, καθώς και ότι σημειώθηκε άνοδος 1% στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Επισημαίνεται ειδικότερα, πως το διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επανέφερε την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των εμπορεύσιμων χρεογράφων, τα οποία εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία. Με την απόφαση αυτή αναστέλλεται η εφαρμογή των ελάχιστων απαιτήσεων πιστοληπτικής διαβάθμισης, ως κριτηρίου καταλληλότητας για τη χρήση αυτών των μέσων ως εξασφαλίσεων, προσθέτει η εφημερίδα.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται εξάλλου στις αντιδράσεις της ελληνικής χρηματιστηριακής εταιρείας Euroxx, η οποία εμφανίζεται ικανοποιημένη με την εξέλιξη αυτή και χαρακτηρίζει ως «ζωτικής σημασίας» για την επιστροφή της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, την κίνηση αυτή της ΕΚΤ. Σύμφωνα με την ελληνική εταιρεία, το επόμενο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών θα είναι η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και την συνακόλουθη εξυγίανση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι επιβλήθηκαν στα τέλη της περυσινής χρονιάς προκειμένου να ανακοπεί το κύμα εκροής των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Διεθνείς παρατηρητές θεωρούν πιθανή την άρση των ελέγχων περί τα τέλη του χρόνου, παρατηρεί η εφημερίδα.

Συνοψίζοντας, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η απόφαση της ΕΚΤ να επιτρέψει εκ νέου την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις παρεχόμενες διευκολύνσεις, υποδηλώνει ότι η Φραγκφούρτη «βλέπει θετικά» το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τσίπρα.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας