Ενέκρινε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο τις προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας 2019 – 2022
Την έγκριση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου εξασφάλισαν οι μακροοικονομικές προβλέψεις του αναθεωρημένου προγράμματος σταθερότητας 2019 – 2022, οι οποίες – όπως τονίζει – είναι συμβατές με τις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις αυτές αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία στηρίζονται τόσο το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων όσο και το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Το πρώτο το απέστειλε ήδη η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2019 καθώς και για τα επόμενα χρόνια. Το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας αναμένεται να αποσταλεί στην Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα

Ειδικότερα, το βασικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το 2019, 2,3% το 2020, 2,1% το 2021 και 2% το 2022.

Το ποσοστό της ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί από το 17,8% το 2019, στο 16,5% το 2020, στο 15,3% το 2021 και στο 14,2% το 2022.

Η γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου με βάση την νομοθεσία, απαραιτήτως πρέπει να συνοδεύει τις προβλέψεις αυτές που αποστέλλονται στην Ευρωπαική Επιτροπή.

Στην έκθεσή του το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών η ελληνική οικονομία ανέκαμψε από τη βαθιά ύφεση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του εθνικού εισοδήματος κατά 26% περίπου. Όπως σημειώνει υπάρχουν ενδείξεις ότι η θετική συγκυρία θα διατηρηθεί και ότι η ελληνική οικονομία θα επεκταθεί με τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα όπως σημειώνει το Συμβούλιο οι διεθνείς αγορές δείχνουν να υιοθετούν τις θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, γεγονός που αντανακλάται στη σημαντική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook