Ισχυρές πιέσεις για το δραστικό περιορισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής δαπάνης ασκούν οι δανειστές. Παρότι η κυβέρνηση έχει εκδηλώσει την πρόθεση να ανοίξει σε πρώτο χρόνο το θέμα της βιωσιμότητας του συστήματος με την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, οι τεχνοκράτες των Θεσμών αντιπροτείνουν άμεσα κσι ακραία μέτρα, που φθάνουν ακόμα και στην κατάργηση ολόκληρων φορέων.

Όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, (ΣΚΑΙ στην εκπομπή του Γ. Αυτιά), οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να καταργηθεί ο ΟΓΑ και οι ασφαλισμένοι του οργανισμού να μεταταχθούν σε καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία. Ωστόσο, αν ίσχυε ποτέ κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να εκδώσουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ή να κόβουν τιμολόγια, μεταξύ άλλων, εργάτες γης (μεροκάματο), βιοτέχνες απομακρυσμένων περιοχών, μοναχοί και μοναχές! 

Στην ίδια εκπομπή, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, γνωστοποίησε πως οι δανειστές έχουν προτείνει την αντιστοίχιση όλων των συντάξεων στο 53% του μισθού. Δηλαδή, αν κάποιος λαμβάνει μισθό 1.000 ευρώ, η σύνταξη στο πέρας του εργασιακού βίου να αναλογεί στο ποσό των 530 ευρώ μεικτά – καθαρά κάτω από 450 ευρώ.

Ακολουθεί ο κατάλογος με τους υπαγόμενους στον ΟΓΑ υποχρεωτικά και αυτοδίκαια:

  • Οι αγρότες, οι απασχολούμενοι δηλ. προσωπικά ή με αυτεπιστασία, συστηματικά και κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα στην αγροτική οικονομία (ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές αγροκτημάτων, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι κ.λ.π.).
  • Οι αγρεργάτες, δηλαδή οι απασχολούμενοι κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα με ημερομίσθιο ή μισθό, σε είδος ή σε χρήμα, σε οποιαδήποτε παραγωγική αγροτική εργασία (εργάτες γης).
  • Οι αλιείς που δεν υπάγονται στην ασφάλιση άλλου φορέα.
  • Οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι που ασκούν το επάγγελμά τους σε χωριά ή οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων ή κάτω των 1.000 κατοίκων ειδικά για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Κορινθίας, Εύβοιας, Αχαΐας και Θεσσαλονίκης, από 1-1-2003 υπό προϋποθέσεις και εφόσον δεν υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ
  • Τα πρόσωπα που κατοικούν μόνιμα και απασχολούνται σε οποιαδήποτε βιοποριστική εργασία σε Δήμους ή Κοινότητες που είχαν πληθυσμό μέχρι και 5.000 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του έτους 1971, υπό τη ρητή προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση άλλου φορέα.
  • Από 1-1-2004 ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, εξαιρούμενοι της ασφάλισης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, οι απασχολούμενοι με αμοιβή, σε αγροτικές εργασίες της πρωτογενούς αγροτικής δραστηριότητας, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή και το μέγεθος αυτών, ακόμη και αν απασχολούνται περιστασιακά (ανειδίκευτοι εργάτες, αλιεργάτες κ.λπ.). Σχετικές οι διατάξεις του άρθρου 7 του Ν.3232/2004, όπως ισχύει σήμερα.

Στην ασφάλιση του Κλάδου υπάγονται επίσης προαιρετικά:

  • Οι Έλληνες μοναχοί και μοναχές που απασχολούνται με οποιοδήποτε τρόπο σε αγροτικές εργασίες.
  • Οι συνταξιούχοι οποιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα από έμμεσο δικαίωμα, εφόσον απασχολούνται συστηματικά σε εργασίες, για τις οποίες τα πρόσωπα που τις ασκούν, υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ.

 

 

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας