Το κατώφλι των Οικονομικών Εισαγγελέων καλούνται να περάσουν τις επόμενες ημέρες δεκάδες αποκαλούμενοι “καλοί και εξαίρετοι” καταθέτες της UBS, που περιλαμβάνονται στην “λίστα Μπόργιανς”, οι οποίοι καλούνται σε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι Εισαγγελείς που αξιολογούν τα στοιχεία της λίστας καταθετών στην ελβετική τράπεζα, καλούν σε εξηγήσεις τους πρώτους εκατό φορολογούμενους που εμφανίζουν αποκλίσεις εκατομμυρίων στα δηλωθέντα εισοδήματα με τα ποσά που εμπιστεύτηκαν στην UBS.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων εισοδημάτων που δηλώθηκαν την δωδεκαετία 2000-2012 από πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην λίστα που παρέδωσαν οι αρχές του κρατιδίου Β.Ρηνανίας-Βεστφαλίας, είναι σε ορισμένες περιπτώσεις κραυγαλέα: “Ο φορολογούμενος μεσαίας, μέτριας ή και χαμηλής οικονομικής δύναμης στην Ελλάδα είναι ένας μεγαλοκαταθέτης, “καλός ή εξαίρετος” πελάτης ελβετικών τραπεζών στο εξωτερικό”, αναφέρουν χαρακτηριστικά όσοι αξιολογούν τα στοιχεία της λίστας.

Στους πρώτους που καλούνται σε ανωμοτί κατάθεση περιλαμβάνονται γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί και συνταξιούχοι του Δημοσίου, αλλά και μία τουλάχιστον περίπτωση φορολογούμενου που δηλώνει πλέον “ανεπάγγελτος”, και εμφανίζει στην λίστα καταθέσεις 7 εκ. ευρώ.

Μεταξύ των προσώπων που καλούνται σε εξηγήσεις από τους Εισαγγελείς είναι δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος την περίοδο 2000-2012 , δήλωσε συνολικά 813 χιλ. ευρώ, που στην λίστα Μπόργιανς καταγράφηκε με κατάθεση 2,7 εκ. ευρώ.

Επίσης καλείται συνταξιούχος που την επίμαχη δωδεκαετία δήλωσε συνολικά 477 χιλ. ευρώ, αλλά στην UBS είχε 1,9 εκ. ευρώ.

Άλλη περίπτωση που έχει κληθεί από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς σε εξηγήσεις αφορά Πολιτικό Μηχανικό με δηλωθέντα εισοδήματα, την δωδεκαετία, 2,5 εκ. ευρώ που εμφανίζει καταθέσεις 6,5 εκ. ευρώ. Αντίστοιχα γιατρός στην Ελλάδα δήλωσε συνολικά εισοδήματα 1,15 εκ. ευρώ, αλλά δεν φαίνεται να δήλωσε καταθέσεις στο εξωτερικό 5,3 εκ. ευρώ. Εξηγήσεις καλείται επίσης να δώσει έμπορος ετοίμων ενδυμάτων που δήλωσε την δωδεκαετία 838 χιλ. ευρώ και είχε καταθέσεις 5,3 εκ. ευρώ. Κλήση έχει πάρει και δικηγόρος με συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα 800 χιλ. ευρώ και λογαριασμό στην UBS με 3,5 εκ. ευρώ.

Τέλος στις κλήσεις που απέστειλαν οι Εισαγγελείς είναι και αυτή προς φορολογούμενο που σήμερα δηλώνει “ανεπάγγελτος”, του οποίου οι καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα ήταν σχεδόν 7 εκ. ευρώ.

Και οι εκατό κληθέντες αλλά και όσοι από τις λεγόμενες “κραυγαλέες περιπτώσεις” πρόκειται να κληθούν το επόμενο διάστημα, ελεγχόμενοι για κακουργήματα, είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών τους και άλλων κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τους. Ήδη, πριν λίγες ημέρες οι Εισαγγελείς προχώρησαν σε εντολές δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων για 24 πρόσωπα που καταγράφονται στην λίστα Μπόργιανς.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας