ΔΝΤ: «Χαλαρή εποπτεία» μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος
«Σημαντικό ορόσημο που αναγνωρίζει τις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού», χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις προαναγγέλλοντας χαλαρή εποπτεία μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

“Είναι μια συνηθισμένη διαδικασία που ακολουθούμε στην Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία, δεν θα είναι κάτι ιδιαίτερο για την Ελλάδα”, τόνισε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο τρίμηνων αξιολογήσεων ξεκαθάρισε, “Θα παρακολουθούμε τον βαθμό επίτευξης συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων θα κάνουμε την επίσης συνηθισμένη αξιολόγηση μέσω του άρθρου IV . Όσο για τρίμηνες αξιολογήσεις, νομίζω ότι η διαδικασία θα είναι πιο ευέλικτη”.

Αναφορικά με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο αλλά παρέπεμψε στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργου, η οποία είχε πεί “Σήμερα αποφασίστηκαν σημαντικά μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τα οποία το ΔΝΤ τα καλωσορίζει. Με αυτά τα μέτρα νιώθουμε άνετα να πούμε ότι εξασφαλίζεται η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους”.

Σημειώνεται πως η Κριστίν Λαγκάρντ είχε εκφράσει αμφιβολίες αναφορικά με την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους αλλά τόνισε τη δέσμευση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης θα παρακολουθείται συνεχώς και ότι to Eurogroup θα είναι έτοιμο να πάρει πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί.

“Η απόφαση που ελήφθη στο συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα”, σχολίασε ο κ. Ράις για να συνεχίσει “Ένα ορόσημο αναγνώρισης των τεράστιων προσπαθειών που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές και ο ελληνικός λαός”.

Αναφορικά με την πορεία αξιολόγησης του άρθρου IV, υπογράμμισε πως η αποστολή του Ταμείου βρίσκεται στην Αθήνα. Προανήγγειλε δε, πως την Παρασκευή θα δοθεί στην δημοσιότητα ένα κείμενο πρώτων συμπερασμάτων από τα στοιχεία που έχουν ήδη συλλέξει .

Ωστόσο, η έκθεση θα ολοκληρωθεί στην Ουάσιγκτον και αναμένεται να περάσει από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου πριν δοθεί στην δημοσιότητα σε κάποιες εβδομάδες, όπως είπε.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook