Δημοσιονομικά και Εργασιακά στο «μενού» των επαφών με τους Θεσμούς την Τετάρτη

  • Στις 10.00 το πρωί θα τεθούν επί τάπητος τα δημοσιονομικά
  • Στις 11.30 το πρωί τα εργασιακά
  • Τα κλιμάκια αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα έως την Παρασκευή

Ολοκληρώθηκαν σήμερα, Τρίτη οι πρώτες επαφές μεταξύ των  εκπροσώπων της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στο «μενού» των οποίων βρέθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο σχήμα που θα αντικαταστήσει τον «νόμο Κατσέλη».

Μετά το πέρας της συνάντησης, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι τα θέματα αφορούσαν σε:

– Τις 16 δράσεις που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

– Τις δικαστικές αποφάσεις (π.χ. για τα αναδρομικά) και πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει δημοσιονομικά.

– Τα «κόκκινα» δάνεια και το σύστημα για τη μείωσή τους που επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο σύστημα στην Κομισιόν, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος επιζητεί και την ωρίμανση του σχεδίου που προτείνει ο διοικητής τής ΤτΕ.

– Το νέο σχήμα προστασίας της α’ κατοικίας (διάδοχο του «νόμου Κατσέλη») με βάση το κυπριακό μοντέλο «Εστία».

– Το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, που θα συζητηθεί εκτενώς αύριο με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Σήμερα δεν τέθηκε το θέμα της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού.

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και την Τετάρτη και πιο συγκεκριμένα στις  10.00 το πρωί θα τεθούν επί τάπητος τα δημοσιονομικά θέματα.

Θα ακολουθήσει η συνάντηση στις 11.30 το πρωί για τα εργασιακά.

Τα κλιμάκια αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα έως την Παρασκευή. Αμέσως μετά, το ΔΝΤ (εκπρόσωπος του οποίου μετέχει στην αποστολή) θα εκδώσει σχετική αναφορά. Ενώ, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση την οποία το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα εγκρίνει την εκταμίευση των ANFAs και SNPs (τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες), θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου.

 


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook