Εκτενές ρεπορτάζ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και την έκθεση του γερμανικού επενδυτικού ομίλου Deutsche Bank στην αγορά παραγώγων φιλοξένησε το CNBC, ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά και ειδησεογραφικά δίκτυα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα, με τον Raoul Pal, πρώην διαχειριστή εταιρίας επενδυτικών κεφαλαίων (hedge fund) και στέλεχος της Goldman Sachs, οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό, χωρίς να αποκλείεται κάποιες από αυτές να οδηγηθούν ακόμα και σε πτώχευση.

Το σενάριο, αυτό, βέβαια, όπως ο ίδιος ο Raoul Pal πρόσθεσε, φιλοξενούμενος στην εκπομπή “Fast Money” την Τρίτη, δεν αποτελεί αντικείμενο εξέτασης των περισσότερων επενδυτών, αφού “οι τράπεζες έχουν την δυνατότητα να ξεπερνούν τους κινδύνους”.

CNBC

Ωστόσο, ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές τoυ Credit Risk της Deutsche Bank, με τους ειδικούς -κυρίως στις ΗΠΑ- να αναρωτιούνται, αν η γερμανική επενδυτική είναι η επόμενη Lehman Brothers.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η τράπεζα με την μεγαλύτερη έκθεση στα παράγωγα, παγκοσμίως, είναι η Deutsche Bank, η οποία στη συγκεκριμένη αγορά εγγράφει αξίες 72,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Το δυσθεώρητο αυτό νούμερο είναι 20 φορές μεγαλύτερο από το γερμανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).

Τι είναι τα παράγωγα και γιατί “μολύνουν” εύκολα 

Παράγωγο προϊόν στα χρηματοοικονομικά ονομάζεται ένα συμβόλαιο, η αξία του οποίου εξαρτάται από την αξία κάποιου άλλου βασικότερου προϊόντος (underlying asset). Ουσιαστικά, δηλαδή, πρόκειται για ένα αξιόγραφο, η τιμή του οποίου καθορίζεται με άμεσο τρόπο από την τιμή του υποκείμενου τίτλου. Σε κάθε τέτοιο συμβόλαιο υπάρχουν δύο αντισυμβαλλόμενοι. Ο ένας έχει τη θέση του αγοραστή (long position), ενώ ο άλλος έχει τη θέση του πωλητή (short position).

Τα υποκείμενα προϊόντα από τα οποία προέρχεται ένα παράγωγο μπορεί να είναι είτε προϊόντα που τίθενται υπό διαπράγματευση σε μία οργανωμένη δευτερογενή αγορά, όπως ένα χρηματιστήριο, είτε προϊόντα που δεν τίθενται υπό διαπράγματευση σε οργανωμένες αγορές. Σε γενικές γραμμές, τα υποκείμενα προϊόντα μπορεί να είναι σχεδόν οτιδήποτε από εμπορεύσιμες μετοχές και ομόλογα μέχρι αγροτικά προϊόντα.

Τα πιο γνωστά παράγωγα προϊόντα είναι τα προθεσμιακά συμβόλαια (Forward Contracts), τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (Future Contracts), τα δικαιώματα προαίρεσης, τα προϊόντα δανεισμού τίτλων και τα swaps.

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας